5 неща, за които съжаляваме най-много в кариерата си

5 неща, за които съжаляваме най-много в кариерата си

5 неща, за които съжаляваме най-много в кариерата си

За какво съжалявате най-много в кариерата си? Проучване сред бизнесмени на възраст между 28 и 58 години, сред които директор на голяма инвестиционна банка, провалил се фотограф, предприемач-милионер и генерален директор на компания от списъка на Fortune 500, отсява петте най-големи съжаления от решенията, направени в хода на кариерата им.

Ето ги и тях.

1. Иска ми се да не бях приел работата заради парите

Основно съжаление на хората, които са избрали високоплатена, но незадоволителна работа. Проучванията показват, че паричните компенсации са „хигиенен” фактор, но не и истинска дългосрочна мотивация.

2. Ще ми се да бях напуснал по-рано

Почти всички, които са напуснали работата си, за да последват истинската си страст, споделят желанието да са направили тази стъпка по-рано. Трите основни причини, поради които 80% от недоволните не напускат поста си, въпреки че не го харесват, са гъвкавата програма на работа в някои от големите корпорации, видимостта в социалните медии и желанието да натрупат точки за автобиографията си.

3. Ще ми се да бях имал увереността да започна собствен бизнес

След като натрупали достатъчно средства, проучените професионалисти започнали да мечтаят за по-голям контрол върху живота си. Логичният отговор? Да станат собственици, а не служители в чужда компания. Проучване показа, че 70% от работниците в САЩ се надяват сегашният им пост да послужи като трамплин за създаване на собствен бизнес в бъдеще. Едва 15% са казали, че разполагат с необходимото, за да поемат по собствения си път.

4. Ще ми се да бях използвал по-продуктивно времето си в университета

Голяма част от студентите гледат на обучението си като на стойностна инвестиция. Въпреки увеличаването на броя на студентите в глобален мащаб, участниците в проучването изразиха съжаление, че не са взели максимума от висшето си образование. Една от интервюираните – учен-биолог – заявява, че е прекарала университетските си години в „смехотворно бързане да сложа край на това, което днес разбирам, че са били най-прекрасните и хаотични години от живота ми”.

5. Ще ми се да бях повярвал на инстинктите си

Много бизнесмени си спомнят моменти от кариерата си, които определят като „сега или никога”. Нови психологически проучвания показват, че за нас е много важно да идентифицираме тези, понякога непредсказуеми, но често много ползотворни за нас точки на промяна и да приемаме предизвикателството, за да напреднем в професионалния си живот.

По материали на HBR.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ