„Мениджър” в аванс: 100 процента свобода, 100 процента отговорност

„Мениджър” в аванс: 100 процента свобода, 100 процента отговорност

„Мениджър” в аванс: 100 процента свобода, 100 процента отговорност

Това съотношение дава устойчивост на обществото, бизнеса и семейството, казва Джоди Томпсън, автор на концепцията за резултатно-ориентираното управление

- Госпожо Томсън, какво представлява резултатно-ориентираната работа?

- Концепцията за резултатно-ориентираното управление ROWE* бе патентована и включва стратегия за управление на човешките ресурси, при която на служителите се плаща за резултат, вместо за работни часове. Всеки е свободен да прави каквото иска, когато иска, стига да си върши работата и да постига резултати. Това означава, че всеки служител има 100% свобода, но и 100% отговорност. Мениджърите управляват само работата, но не и хората. Служителите не искат разрешение да работят от друго място или да идват и да си отиват, когато искат. Отношението към екипа е като към възрастни и разумни хора – на тях им се гласува доверие да бъдат там, където трябва и когато трябва, за да отговарят адекватно на нуждите на бизнеса. Гъвкавостта или програмите за баланс между работата и личния живот се управляват от преките ръководители. Ясните цели и отчетност са част от уравнението на успеха. Стратегията е революционна, защото създава равни и справедливи условия и коренно променя взаимоотношенията между компанията и служителя.

- Какво отличава хората на резултатно-ориентирания работен модел, от свободните професии и фрийлансърите?

- Разликата е, че резултатно-ориентираните служители са назначени на трудов договор и обикновено работят само за един работодател. Фрийлансърите и хората със свободни професии често следват модел на работа, който е близък и за възприелите философията на ROWE. Те се стремят да свършат работата си по възможно най-ефективния и най-успешния начин и избират именно такъв тип професии, защото искат да имат контрол над времето си и да живеят пълноценно. Не желаят да са част от остарелите правила и регулации, на които се подчинява дейността на типичното работно място. Все пак животът е твърде кратък, за да си причиняват ежедневно неприятни емоции като лошото настроение на колеги, заплетени интриги или вътрешно-фирмени боричкания.

Венцислав Савов, цялото интервю - в априлския „Мениджър”

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

* ROWE (Results Only Work Environment) - Резултатно-ориентираната работна среда

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ