Най-голямото село в света е виртуално

Най-голямото село в света е виртуално

Най-голямото село в света е виртуално

Десетилетия след прогнозата на канадският културолог и журналист Маршал Маклуън, светът наистина се превърна в глобално село. То се казва FarmVille (Фермата), а жителите му вече наброяват 80 млн. души. Всички те са запалени почитатели на FarmVille, която всъщност е най-популярната игра на световната социална мрежа Facebook.

Населението на Фермата е мултинационално и дружно се труди в личните си виртуални стопанства. Представете си само какъв обрат можеше да настъпи в световната икономическа криза ако виртуалното можеше да стане реално – всеки ден, във всички страни на планетата, 80 млн. души сядат пред компютрите и засяват посеви, отглеждат кокошки, крави, коне и овце, пише британското издание „Индипендънт”. Броят на съседите по ферма в онлайн играта е по-голям от всички, които използват Twitter и от който и да е град в света.

Милионите потребители на Facebook ежедневно прекарват часове наред, в грижи за своите растения и животни. Притесняват се дали посевите им ще покълнат, радват се, когато им подарят „самотна крава” и често са разстроени, защото нямат ферма като на някой друг.

Изживяването на благородни емоции, както и социалният момент са ключът към успеха на FarmVille, твърдят от „Индипендънт”.

FarmVille стана повод за проявата на истински чувства пред компютъра. Когато Facebook позволи на потребителите в социалната игра да си разменят беплатни подаръци за Св. Валентин, 220 милиона подаръка бяха изпратени и приети в рамките на последвалите 18 часа. Играчите получават дивиденти за това, че са убедили приятелите си във Facebook да им станат съседи по ферма. Играта стана по-масова от всички останали, защото в нея участват не само тийнейджъри, които не си представят живота без компютъра. За виртуални ферми се грижат майки, служители в офиси, деца, баби и дядовци. Предимството е, че не се плаща за лиценз и се играе онлайн безплатно.

Въпреки че, породите животни и видовете растения в стопанствата са доста екзотични – слонове, палми, зелени телета - българите също масово засяват култури, правят печалби, купуват машини и добитък и строят къщи от пиксели. Някои от тях вече имат парцели, чиито размери са значително по-големи от пределите на монитора им.

 

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ