Американски експерти одобриха хапче за превенция от ХИВ

Американски експерти одобриха хапче за превенция от ХИВ

Американски експерти одобриха хапче за превенция от ХИВ

Група от американски здравни експерти за първи път одобри хапче, което предотвратява инфекцията ХИВ в здрави хора, съобщи BBC. Специалистите са препоръчали американските регулатори да приемат изписването на ежедневно приемано хапче на име „Трувада”. То трябва да се приема от здрави хора, за които се смята, че силно застрашени от това да се заразят с вируса на СПИН.

Американската Администрация за контрол върху храните и лекарствата (FDA) не е задължена да последва съвета на експертите, но обикновено го прави.

В отговор на препоръката здравни експерти и активисти в американската ХИВ общност се противопоставиха на лекарството.

Наблюдатели смятат, че решението за одобряване на хапчето може да бъде повратна точка в борбата срещу вируса на ХИВ/СПИН. Хапчето „Трувада” вече е одобрено от FDA за лечението на хора, които са доказано ХИВ позитивни и се приема от такива пациенти в хода на цялостния им курс на лечение. То се произвежда от базираната в Калифорния фармацевтична компания Gilead Sciences. Изследване от 2010 г. е показало, че намалява риска от ХИВ в здравите мъже с хомосексуална ориентация между 44 и 73%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ