Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Банкнотите съдържат средно по 26 хил. опасни бактерии

Средностатистическата европейска банкнота съдържа 26 000 бактерии, които биха могли да бъдат вредни за нашето здраве. Въпреки това само един на всеки пет души си мие ръцете, след като борави с пари в брой. Това сочи мащабно изследване на MasterCard, проведено сред 9 000 потребители от 12 европейски държави.

Три четвърти от анкетираните европейци са съгласни, че трябва да внимават, когато става въпрос за боравене с пари в брой заради бактериите в тях. Въпреки това резултатите показват, че е по-вероятно да си измием ръцете в други случаи, например след като пипаме някое животно (46%) или пътуваме в обществения транспорт (36%).

Изследването показва, че банкнотите и монетите са по-нехигиенични от ръкохватките в обществения транспорт и общата храна като ядките в бара, но въпреки това хората трудно се отказват от лошия навик да харчат мръсни пари в брой.

Според психолога Дона Доусън хората трудно правят негативни асоциации с парите, защото те са израз на успеха, който постигат. „Макар че знаем, че парите са източник на микроби и бактерии, ние не свързваме болестите с държането и пипането на пари", казва тя.

Изследването на MasterCard показва, че 4 на всеки 10 европейци твърдят, че ще опитат да спазват по-добра хигиена и смятат, че безконтактното плащане ще помогне за това. Повече от половината анкетирани споделят, че предпочитат да използва безконтактното плащане, вместо да докосват мръсните пари.

още от Наука и здраве
12
Четвъртък
Декември