Бил Гейтс дарява над $20 млн. за спешна диагностика в бедните страни

Бил Гейтс дарява над $20 млн. за спешна диагностика в бедните страни

Бил Гейтс дарява над $20 млн. за спешна диагностика в бедните страни

През годините един от най-богатите хора на земята – Бил Гейтс се превърна в емблема на благотворителността. Фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“ ежегодно дарява милиони долари за всевъзможно социални каузи.

Най-новата кауза на фондацията е да инвестира в разработване на уреди за медицинска диагностика, които са предназначени за слабо развитите региони и ще спасят много човешки животи, разказва „Франс прес“.

Фондацията на основателя на Microsoft ще инвестира в този проект през следващите три години 21,1 млн. долара. Към инициативата се е присъединила и канадската неправителствена организация „Гран дефи Канада", която ще се включи с 10,8 млн. долара.

Проектът ще финансира разработки на млади изследователи и изобретатели, от които се очаква да създадат евтини уреди за диагностициране на малария, туберкулоза, СПИН и тропически болести в развиващите се страни още при първия контакт между потенциалния пациент и медицинския работник, включително в районите, лишени от модерно медицинско оборудване.

„Представете си уред, който се побира в човешка длан, взема кръвна проба и за няколко минути установява дали болно дете е засегнато от малария, болестта денге или бактериална инфекция, обяснява директорът на „Гран дефи Канада" Питър Сингър.

По думите му, бързото диагностициране на малария може да предотврати 100 хил. смъртни случая годишно.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ