Готвим си храната от 1,9 млн. години

Готвим си храната от 1,9 млн. години

Готвим си храната от 1,9 млн. години

Умението да готвим храната се е използвало още от праисторическия вид Хомо еректус (Изправения човек). Според американско проучване един от изчезналите ни прародители е приготвял храната си още преди 1,9 млн. години, предаде „Франс прес”.

Единствен сред животинските видове, човекът консумира голям брой готвени продукти. Неговите предци, благодарение на този специфичен хранителен режим, са можели да поемат повече калории. Това е укрепило вида и му е дало шансове за по-дълъг живот, констатира ново изследване, публикувано в „Годишник на Американската национална академия на науките".

Учените установили, че съвременният човек отделя за хранене около 4,7% от общата си дейност през деня. При приматите процентът е 48%.

Голямата разлика показва, че се е получил срив в хранителните навици на човешкото родословно дърво след раздялата ни с шимпанзетата преди 6 млн. години.

„Вследствие на това при Хомо еректус наблюдаваме силно намаляване на обема на кътниците, което е продължило и при Хомо сапиенс. То се дължи на употребата на готвена храна”, заключават учените.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ