Дебелеем от въглеродния диоксид

Дебелеем от въглеродния диоксид

Дебелеем от въглеродния диоксид

Повишеното равнище на въглероден диоксид в атмосферата води до надебеляване сред хората. До този извод стигнали датски учени, съобщи РИА Новости.

Те оборват твърдението, че склонните към напълняване хора затлъстяват, тъй като малко се движат. Техните изследвания доказали, че дори и слабите качват килограми, когато концентрацията на СО2 във въздуха е голяма.

„Вярваме, че увеличаването на въглеродния диоксид във въздуха води до напълняване, както при хората с наднормено тегло, така и при тези, които нямат проблеми. Килограмите се покачват независимо дали спортуват или не”, това заключава един от авторите на теорията - Ларс-Георг Герсуг научен сътрудник в University Medical Center, Glostrup в Копенхаген.

Учените са изследвали хиляди датчани през последните 22 г. Всички са качили по някой друг килограм, без значение дали са били слаби или дебели. Според тях повишаването на равнището на въгледордниня оксид е факторът затова. Изследвани са и над 20 хиляди животни, като и при тях се забелязва покачване на телесната маса.

От концентрацията на СО2 във въздуха, който дишаме, зависи алкално-киселинният баланс на кръвта. Той влияе на производството в организма на т.нар. хормони на енергичността и апетита. Те отговарят за активността на метаболизма, обясняват учените.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ