Достигнаха до Северния полюс с гребна лодка

Достигнаха до Северния полюс с гребна лодка

Достигнаха до Северния полюс с гребна лодка

Британци достигнаха за първи път до Северния полюс с открита гребна лодка. Екипът пропътувал 725 км в тежки условия за 28 дни. Началото на пътешествието било поставено в залива Резолюшън в Северна Канада, предаде в. „Индипендънт“.

Подвигът станал възможен благодарение на катастрофата на модерното време – глобалното затопляне. Топенето на ледовете освободило толкова големи водни площи, че направило възможно достигането на полюса с проста гребна лодка, вместо с ледоразбивач. Целта на Джок Уишарт и компания била именно да демонстрират пред света за какви мащабни екологични промени става дума. Уишарт, който е автор на няколко рекорда за далечно гребане през Атлантическия океан, заяви, че още не може да осъзнае мащаба на постигнатото.

През част от пътуването екипажът все пак е влачил специално оборудваната с плазове лодка по леда. Последните 80 км обаче са изминати с гребане, съобщават шестимата участници. За да издържат на студа и изключителното физическо натоварване, приключенците са поемали по 7000 калории на ден.

Според много учени, топенето на ледовете около Арктика е толкова екстремно, че до 2030 г. на Северния полюс няма да има никакъв лед. Много петролни и газови компании обаче започват да се възползват от разкрилите се площи, за да сондират за полезни изкопаеми.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ