Изобретиха най-бързия в света робот

Изобретиха най-бързия в света робот

Изобретиха най-бързия в света робот

Робот с вида на гепард постави нов световен рекорд за скорост, според неговите собственици, предава BBC. Американската агенция за изследователски проекти към Министерство на отбраната в САЩ твърди, че четирикраката машина е постигнала скорост от 29 km/h. Предишният рекорд за скорост на робот е бил едва 8 km/h.

Проектът е част от усилията за разработване на роботи, предназначени за "по-ефективно подпомагане за разработването на военни изтребители".

Агенцията, която се управлява от Пентагона, финансира компанията за роботика от Масачузетс Boston Dynamics - създател на машината.

Движенията на робота - гепард са подобие на тези на най-бързо движещото се животно в дивата природа. Машината дори прави "чупки" в гърба, с чиято помощ увеличава дължината на крачката си.

Ноел Шарки, професор по изкуствен интелект и роботика в университета в Шефилд коментира, че това постижение е много впечатляващо.

"Със скорост, по-бърза от тази на човека, това е стъпка в развитието на един високоскоростен убиец, който би могъл да ловува и изтребва на бойното поле. Проблемът обаче е, че не разполага със система за изкуствен интелект и не може да направи разлика между цивилни и вражески бойци“, добавя той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ