Как да превъзмогнем глада на нервна почва

Как да превъзмогнем глада на нервна почва

Как да превъзмогнем глада на нервна почва

Трябва ли стресът, освен да руши емоционалният ви комфорт,  да се отразява и на вашата талия? Финландско проучване показва, че хората, чиято работа е свързана с по-голямо напрежение, са по-склонни да се „утешават” с храна в обилни количества.

„Стрес, тревожност, депресия, какъвто и да е вид силна емоция може да предизвика емоционален гуляй”, казва Д-р Джой Якобс, медик-психолог и професор по медицина в Калифорнийския университет, Сан Диего.

 „Емоционалният глад се появява в моментите, когато човек се сблъсква с проблем, с който не може да се справи”, добавя още той в материал на healthland.time.com.

Да "утешавате" стреса с често похапване, няма да ви помогне да се почувствате по-добре в дългосрочен план. По-добре вижте тази нова стратегия за избягване на хранителната депресия

Опитайте се да се разсеете

Един от най-лесните начини да се справите с вашето емоционално състояние е като възложите на вашето съзнание нещо странично. Специалистите съветват като алтернативи на похапването да се чуете с приятел или да прочетете някое списание. Тези техники могат да се приложат също при отказването на други вредни навици като пушене или гризането на нокти.

„Добре е да ангажирате ръцете си с нещо друго, за да не посягат към храната”, препоръчва Алберс. „Правете нещо успокояващо, което да ви разсее от постоянния емоционален глад!”

Водете си дневник

Описването на вашия дневен глад, може да ви помогне да разпознаете момента, когато умирате за храна, заради емоционално разстройство. Д-р Якобс препоръчва да запишете дори на някоя хвърчаща бележка времето от деня, когато се чувствате гладен и как се усещате емоционално в този момент. Този процес ще ви помогне да осъзнаете кога усещате глад, породен от силни емоции.

„Физическият глад обикновено е съпроводен от разни симптоми като „стържене” на стомаха или безгрижие. Емоционалният глад се разпознава по това, че когато го изпитвате, вие не сте наистина физически гладен”, казва д-р Якобс. „Хората мислят, че им се яде, но не знаят защо. Те не го свързват с дадена емоция.”

След като си водите записки за вашите състояния, когато сте наистина гладен, следващият път при появата на емоционален глад, със сигурност, ще разберете. „Ако има определено време от деня ви, през което е най-възможно да се случи това, можете да промените своята програма. Например, ако това е след работа, ангажирайте се с някакъв вид дейност точно тогава, всеки ден. Чрез промяната на ежедневието ви, със сигурност емоционалното хранене няма да се превърне в естественото развитие на нещата за вас”, споделя д-р Якобс.

Практикувайте осъзнато ядене

„Вие не можете да се храните осъзнато и емоционално едновременно”, казва Алберс. Осъзнаването на процеса на хранене, означава, че си създавате хранителни навици и изпитвате всички усещания, когато ядете от физически глад. Когато се храните, трябва да обръщате внимание на всяка хапка и начина, по който се чувствате.

„Важно е да се научите как да свързвате усещанията, породени от физиологични реакции, а именно като главна и единствена причина да ядете”, съветва Алберс. „Това е с цел да не се нарушава вашето поведение на хранене, защото много хора често не осъзнават колко много всъщност ядат. Така изгубват нишката и преяждат, поради факта, че се хранят безсмислено.”

Д-р Едуард Ейбрамсън, професор по психология в Калифорнийския държавен университет също съветва: „Трябва да обръщаме повече внимание на хранителното си поведение. След реклама на дадена марка по телевизията, нашето съзнание мигновено се ориентира към него. Аз предлагам на хората, всеки път, когато отворят хладилника да се запитат наистина ли имат нужда от това или просто са отегчени или разтревожени.”

Спортувайте умерено

Упражненията помагат да се отпуснете и да се справите по-лесно с емоционалния глад. Според изследователи от „Бел Израел“, медицински център в Бостън, когато се спортува, се засилва функционалността на мозъка, което го стимулира да мисли в перспектива и засилва чувството за самоконтрол. Д-р Алберс препоръчва йога за хора, податливи да злоупотребяват с храната вследствие на силни емоции. „Това помага на осъзнаването на тялото. Намалява борбата с изкушенията и увеличава нивата на серотонин и допамин, които приповдигат вашето настроение.

Спете достатъчно

Хроничната липса на сън може да доведе до по-голяма тревожност. Доказано е, че достатъчното спане намалява нивата на кортизола – хормон, който се повишава, когато сте притеснени или стресирани. „Недоспиването допринася за депресия, раздразнителност и намалена способност за контрол върху проблемите. Това прави уязвим всеки човек относно неговия емоционален глад”, казва Якобс.

Скорошно проучване на Американската асоциация по хранене доказва, че хората, които страдат от липса на достатъчно сън, обикновено преяждат. Те поемат около 550 калории допълнително всеки ден.

Затова, и яденето, и спането трябва да са регулирани действия. Ако се храним през времето, когато трябва да спим, расте риска от напълняване, тъй като тялото е по-подготвено да превърне нощните калории в мазнини, отколкото да ги изгори, предупреждават експертите.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ