Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Китай разви технология за клониране на хора

Китайският учен зад най-голямата в света фабрика за клониране разполага с достатъчно модерна технология, за да създаде реплика на човек, но го спира страхът от обществената реакция, пише Discovery News, позовайки се на негово изявление пред "Франс прес".

Компанията Boyalife Group и партньорите й изграждат гигантска фабрика в севернокитайския пристанищен град Тианджин. Планира се "продукцията" да започне в следващите 7 месеца, достигайки 1 милион клонирани говеда през 2020 г. Животните са само първата крачка от амбициите на изпълнителния директор Су Сиаочун. Производствените линии ще "бълват" расови съзтезателни коне, домашни любимци и полицейски кучета.

Boyalife вече работи с южнокорейския си партньор Sooam и с Китайската академия на науките, за да подобри капацитета за клониране на примати и да създаде по-добри тестови животни за изследвания на болести. Биологичната стъпка от маймуни към хора обаче е съвсем малка и това повдига множество морални и етични въпроси.

"Технологията вече е налице. Ако това е позволено, не смятам, че има по-добри компании от Boyalife, и с по-добра технология", казва Су.

В момента фирмата не се занимава с клониране на хора, изтъква той, добавяйки, че трябва да се въздържа, заради възможността от враждебни реакции. "За съжаление, сега единственият начин да имаш дете с гени от майка и баща", посочва Су. "Може би в бъдеще ще имаме три избора, вместо един. Или 50 на 50, или да можеш да избереш 100 процента от гените на бащата или 100 процента от майката. Това е само избор", казва той.

44-годишният Су е посещавал университети в Канада и САЩ и е работил в американския фармацевтичен гигант Pfizer. Представяйки клонирането като пазител на биоразнообразието, фабриката в Тианджин ще помещава и банка за гени с капацитет да съхранява приблизително фо 5 милиона замразени в течен азот проби от клетки – "каталог на застрашените видове на планетата за бъдещите поколения".

Южнокорейският партньор на Boyalife Sooam вече работи върху проект за възпроизвеждане на изчезналия вълнест мамут чрез клониране на клетки, запазени в продължение на хиляди години в сибирската вечна замръзналост. Sooam е намерила и друга необичайна ниша на дейност. Компанията пресъздава починали кучета, домашни любимци, като информацията е, че цената на тази услуга е около 100 000 долара за любимец.

още от Наука и здраве