Конфликти с децата от първия брак – как да ги избягваме

Конфликти с децата от първия брак – как да ги избягваме

Конфликти с децата от първия брак – как да ги избягваме

Да изградиш приятелски отношения с децата от предишния брак на половинката си е нещо като висш пилотаж в общуването. Дори по-сложен, отколкото диалозите със свекървата и тъщата.

Какъв е проблемът?

Независимо дали двойката е встъпила в брак, или живее на семейни начала, разговорите са понякога трудни, мълчанията – тежки, огорченията – огромни. А във въздуха цари напрежение като пред буря и само една дума може да отприщи гръмотевици в кухнята. Живот ли е това?

Разбира се, невинаги е така – има свестни и благи родители, които съумяват да приласкаят детето. Но често пъти да накараш хлапето да се държи добронамерено с новия съпруг на мама може да се окаже ужасно трудна работа.

Не става с назидание, не става със заплахи, нито с молби. Нужно е то само да осъзнае, че за всички е добре вкъщи да цари спокойствие и само да намери общ език с новия член на семейството, независимо дали той е мъжът или жената.

Гневът е лош съветник, а мащехата и пастрокът го изпитват всяка секунда, следейки как момчето или момичето на другия родител прави нещата различно и не според техните очаквания и разбирания.

Затова думата имат и бившите – ако те настройват малкото срещу настоящия съпруг или съпруга на своята предишна половинка, няма да се получи добре. Все ще има недоизказани неща и подозрително поведение – дали тя ще крещи на татко, дали той ще затвори вратата под носа на мама... Ролята на реотана, който ще стопи леда в комуникацията, се пада на двамата възрастни в семейството.

Целият текст можете да прочетет на noviteroditeli.bg

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ