Лъжите във Facebook

Лъжите във Facebook

Лъжите във Facebook

Две трети от потребителите на социалната мрежа Facebook изкривяват истината. Това сочат резултати от проучване на онлайн дневника Pencourage , съобщава британският вестник Independent.

Измамите варират от безобидни лъжи за това, какво правят потребителите в последно време, до големи небивалици, като например несъществуващи връзки и измислени екскурзии. 20% от потребителите на възраст между 18 и 24 години казват, че профилите им нямат нищо общо с реалността.

Но този род лъжи са изключително натоварващи, тъй като потребителите трябва да се придържат към изречените заблуди, за да оправдаят очакванията на околните. 3 на всеки 10 потребителя заявили, че не могат да се издигнат до образа, в който са проектирали себе си в социалната мрежа.

Понякога, лъжите и реалността се преплитат в паметта на хората – всеки 6-ти от запитаните е отговорил, че често няма реален спомен за това, какво се е случило в действителност и какво е измислил само за да запълни профила си.

Психологът Ричард Шери казва, че желанието ни да представим себе си в най-добрата възможна светлина онлайн е напълно разбираемо, но може да предизвика доста проблеми.

„Тъмната страна на този онлайн конформизъм е, че има опасност да загубим себе си или да се лишим от автентичното си „аз” до такава степен, че вече да не можем да разпознаем личните си преживявания, гласа си, паметта и дори представата си за себе си”, коментира той по повод проучването на Pencourage.

„Когато това се случи, се пораждат чувства на вина и отвращение към самите нас, които могат да доведат от отчуждаване и дори параноя.”

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ