Магнитна бактерия може да се окаже бъдещето на компютрите

Магнитна бактерия може да се окаже бъдещето на компютрите

Магнитна бактерия може да се окаже бъдещето на компютрите

Бактерия, която създава магнитен материал, може да бъде използвана в изработването на биологични компютърни компоненти на бъдещето. Това предвижда екип от британски и японски учени от Университета на Лийдс и от Университета за земеделски и технологични науки в Токио, пише BBC.

Специалистите са изследвали микроби, които се хранят с желязо. Като го поглъщат, микробите създават вътре в себе си миниатюрни магнити, подобни на тези в твърдите дискове на PC-тата. Смята се, че резултатите от изследването им може да доведат до създаването на много по-бързи и малки хард дискове. В хода на напредъка на технологиите компютърните компоненти стават все по-малки. Така става все по-трудно да се произвеждат компютри в нано мащаб. Затова изследователите сега се обръщат към възможностите на природата.

Проучването се опира на изследвания върху бактерията Magnetospirilllum magneticum – естествен магнитен микроорганизъм, който обитава водна среда като езера и малки водни басейни, където под повърхността кислородът е в много ограничено количество.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ