нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Мравките улавят миризми, които хората не могат да усетят

Мравките са експерти по „надушване“ миризми, според ново изследване, което разкрива способността на насекомите да засичат незначителни химични промени във феромоните, отделяни от други мравки, пише Discovery News. Екип от Калифорнийския университет в Ривърсайд е проучил дистанционната комуникация между мравки в колониите им, базирана на малки, почти недоловими промени в миризмата им. Публикуваното в журнала Cell Reports изследване показва, че способностите на мравките да улавят миризми са подценени.

Социални насекоми, каквито са мравките, засичат миризмите с помощта на сензори в пипалата си. Първоначално се е смятало, че мравките използват тези миризми, за да отличават приятелите от враговете, но новото проучване предполага, че способностите на насекомите не се изчерпват с това.

Учените са тествали как мравките реагират на различни аромати. Екипът е залепил миниатюрни стъклени електроди към една от сензорните власинки върху пипалата на насекомите, а след това те са били изложени на миризми на различни въглеводородни съединения, пише „Фокус”. Електродите са изпълнявали ролята на сензори, отчитащи реакцията на мравките. Изследователите са открили, че мравките са изключително чувствителни към химични промени, като сензорните им неврони са в състояние да реагират на редица въглеводородни миризми, които почти не се различават помежду си.

Учените са били любопитни да разберат и дали мравките различават отделните химични съединения. При втори експеримент екипът е поставил сладко лакомство до един от въглеводородите и чиста вода до друг. „Установихме, че мравките с изключителна точност се ориентират към въглеводорода, който свързват с награда“, казва Анандасанкар Рай. „Това е необичайна способност, която според мен е уникална за социални насекоми, живеещи в големи колонии.“ Оказва се, че видът мравки, проучени в рамките на изследването – Camponotus floridanus, има повече гени за възприемане на миризми от човека. По-голяма част от животните изобщо не биха засекли миризмата на използваните при опитите въглеводородни съединения, отбелязва Рай.

още от Наука и здраве