Невероятните храни, които лекуват

Невероятните храни, които лекуват

Невероятните храни, които лекуват

Съвременните диетолози и специалисти по медицина днес са уверени, че има много храни, които притежават лечебни и холистични свойства, пише dieti.info. И те са наистина определящи за здравето, като осигуряват оптималното снабдяване на тялото с необходимите му вещества.

Някои хора изпадат дори в депресия, или "просто" се уморяват лесно и стават податливи за заболяване, защото не се хранят здравословно всеки ден. Не всичко може да се замени с мултивитамини! Има стотици лечебни съставки в храните с холистични и лечебни свойства и те могат да ни помогнат да се предпазим от болестите по най-естествен начин - чрез храната.

Лечебна диета?

Лечебната диета е хранителен режим, в който се набляга на употребата на много вода, пресни плодове и зеленчуци, лечебни храни, нерафинирани морски соли и здравословни мазнини. Чрез включването на тези храни и едновременно с това чрез избягването на пълните с токсини продукти можем да се предпазим от множество различни заболявания.

Значението на пресните плодове и зеленчуци в една балансирана диета не бива да се пренебрегва в никакъв случай. Те съдържат много фибри и хранителни съставки, които са жизнено важни за поддържането на доброто здраве.

Ако трябва да се направи своеобразен списък на лечебните храни и заболяванията, от които те предпазват, той би изглеждал така:

Рак: моркови, лайм, чесън, лимон;

Запек: зеле, бадеми, краставици, моркови, марули, лайм, банани, царевица, фурми, смокини, стафиди, спанак, картофи, пшеничен хляб;

Настинка и кашлица: лимон, чесън, джинджифил, лайм;

Астма: чесън;

Киселини: кокос, грейпфрут, фъстъци, мед, кисело мляко;

Холера: кокосово мляко, краставици, лук;

Артрит: банани, ябълки, манго, чесън, краставици;

Високо кръвно налягане: банани, ябълки, чесън, лимон, лайм, овес, лук;

Дизентерия: моркови, банани, чесън, фъстъци, нар, семена от манго;

Проблеми със зъбите и венците: сурови фъстъци, лайм, ябълки, нар, лук, спанак;

Глисти: пресен кокосов орех, моркови, папая, нар, домати;

Жълтеница: репички, захарна тръстика;

Висок холестерол: листа на къри, ябълки, чесън, лайм, грейпфрут, лимон, овес, стафиди, слънчогледови семки, соеви зърна;

Имунна система: диня (защото съдържа големи количества глутатион, който помага за засилването на имунитета, а е и богат източник на калий и антиоксидантите витамин С и ликопен);

Сърдечни заболявания: моркови, зеле, мед, аспержи, ябълки, лук, чесън, портокали, грейпфрут, грозде, лимон, лайм, стафиди;

Импотентност: бадеми, черен нахут;

Възпаление: чесън, череши, куркума;

Хемороиди: лук, смокини, репички, лайм;

Камъни в бъбреците: домати, ябълки;

Висока кръвна захар: сминдух (Trigonella foenum-graecum или Fenugreek), карела (Momordica charantia или Bitter Melon);

Пептична язва: лайм;

Коклюш: лук, чесън;

Акне: лайм, сок от краставици (нанесен върху лицето), лимон;

Диабет: грейпфрут, фъстъци, едър фасул, лайм, листа на манго, марули, соя, сминдух, амла (Indian gooseberry или Emblica Officinalis).

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ