Нигер е най-лошата страна за майките

Нигер е най-лошата страна за майките

Нигер е най-лошата страна за майките

Западноафриканска държава Нигер е най-лошото място в света за майките, според оргатизяцията "Спасете децата". Класацията сравнява условията за майки в 165 страни, предава BBC. Той отчита, редица фактори, включително здравеопазването, образованието, икономическия статус и храненето. Нигер е силно засегната от регионална продоволствена криза и измества Афганистан от първото място в класацията на "Спасете децата“.

След две години на първа позиция в негативния списък Афганистан изпадна от позицията. Това е благодарение на по-големи инвестиции за здравните работници. Тази година положението в Нигер отразява влиянието на храненето. Хранителната криза там заплашва живота на до един милион младежи, казват от "Спасете децата". Благотворителната организация описва как хроничното недохранване на майките в детството води до уязвимост при бебета.

Тя предупреждава, че ако майките са "обеднели, претоварени, зле образовани и в лошо здравословно състояние, те не са в състояние да хранят бебетата си адекватно с голяма степен необратими ефекти", се казва в доклада. "Ние спешно се нуждаем от глобално лидерство срещу недохранването, за да се гарантира здравето и оцеляването", казва директорът на организацията Брендън Кокс.

"Спасете децата" смята, че мерките, насочени към първите 1000 дни от живота на детето от началото на бременността може да помогне да се прекъсне порочния кръг. „Докладът показва, че богатството не е единственият критерий за позицията на една нация в изследването“, казва анализаторът на BBC за Африка Мартин Плаут. Той казва, че една бедна страна като Малави се справя значително по-добре, отколкото можеше да се очаква поради една основна причина: децата са кърмени от майките си за първи път в рамките на един час от раждането им и то кърменето продължава до две години.

Непал, Пакистан и Мали, които са провели хиляди обучения за здравето придобиват по-добри практики и в резултат кърменето се е увеличило, а броят на зле хранените деца е спаднал рязко.

Норвегия е идентифицирана като най-доброто място, на което може да бъдеш майка, следвана от Исландия, Швеция, Нова Зеландия и Дания.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ