Топ 10 на космическите събития през 2011 г., според сп. Time

Топ 10 на космическите събития през 2011 г., според сп. Time

Топ 10 на космическите събития през 2011 г., според сп. Time

 Сп. „Time” публикува традиционата си класация Топ 10 на най-значимите космически събития на годината. Първото място в необичайната, космическа класация е отредено на старта на марсохода  MSL на 26 ноември. Авторите на класацията посочват сред най-удивителните детайли на операцията размерите на апарата, които са съпоставими с тези на средноголям джип. По план MSL трябва да достигне Червената планета през август, 2012 г. Сред отличителните характеристики на мисията му е и предвидената необикновена система за кацане на повърхността на Марс.

Пълният списък на космическата класация изглежда така:

1. Извеждането в орбита на марсохода MSL.

2. Извънземният произход на „градивните материали на живота” аденин и гуанин, участващи в състава на РНК (рибонуклеиновата киселина), което даде повод на много учени да заявят, че произходът на човека е космически.

3. Откриването на екзопланетата в двойна система „Татуин”.

4. Изпращането от НАСА на сондата Juno на петгодишна изследователска мисия до Юпитер с фигурки Lego на борда.

5. Откриването на предполагаем космически диамант с размерите на Юпитер.

6. Космическият апарат „Месинджър” и успешното му влизане в орбитата на Меркурий.

7. Откриването на огромен облак с водна маса около квазера APM 08279+5255.

8. Сондата Dawn, която след четиригодишно пътешествие успя да влезе в орбита на астероида Веста и да започне първото по рода си изследване на такова космическо тяло.

9. Руските космически кораби „Союз” останали като единствената алтернатива на космически транспорт в момента за доставяне на астронавти на борда на Международната космическа станция.

10. Последният полет на совалките по американската космическа програма.

Освен десетката, посветена на Космоса, списанието публикува и още няколко рейтинга в раздел „Наука”. Така например, в Топ 10 на новите видове растения и животни, открити през 2011 г. на първо място е бръмбарът, а класацията за медицина бе оглавена от процеса за създаване на стволови клетки чрез клониране.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ