Умни фарове ще помагат на водачите да виждат по-добре в дъжд и сняг

Умни фарове ще помагат на водачите да виждат по-добре в дъжд и сняг

Умни фарове ще помагат на водачите да виждат по-добре в дъжд и сняг

Нова система на фарове, разработена от учени, ще помага на водачите на автомобили да виждат по-добре, когато вали дъжд и сняг. Изследователи в училището по компютърни науки към университета „Карнеги Мелън“ създадоха фарове, които могат да предвидят къде дъждът спира, пишат авторите в „Дейли Мейл“. След като го направят, те пригаждат светлината си според получените изчисления.

Умните фарове могат да осветяват и блестят „около дъжда“. Очаква се, че така те ще помогнат в проблема с намалената видимост и заслепяването от фаровете на водачите в отсрещното платно. „Ако шофирате по време на гръмотевична буря, фаровете ще я направят да изглежда като ситен дъждец“, коментира професорът по роботика Сриниваса Нарасиман, които работи по проекта.

Системата използва камера, за да проследи движението на дъждовните капки и снежинките и след това прилага компютърен алгоритъм, за да предвиди къде точно тези частици ще паднат няколко милисекунди по-късно. Тя елеминира светлината, която по-късно ще се отрази в капките и която може да попречи на видимостта на шофьора. При ниска скорост тя ще предвиди къде точно ще паднат 70-80% от капките отпред на пътя и ще нагласи според това проекционен апарат за 13 милисекунди.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ