Утре – Супер Луна и падащи звезди

Утре – Супер Луна и падащи звезди

Утре – Супер Луна и падащи звезди

На 6 май, на небето ще изгрее най-голямата Луна през тази година. Най-впечатляващо зрелището ще бъде при изгрева и залеза на земния спътник.

Пълнолунието не е нещо рядко, но този път Луната ще е максимално близо до Земята и затова ще изглежда огромна. Пълната фаза на Луната ще настъпи сутринта на 6 май – в 6,35 ч., когато тя ще е само на 356 960 км от нашата планета.

Супер Луната, както се нарича пълнолунният естествен спътник на Земята в перигей, ще предизвика по-силни приливи по целия свят. Приливните сили, които тя упражнява, тогава ще се увеличат с 42%. Луната ще изглежда не само по-голяма на небето, но и по-ярка - ще свети с 16 процента по-силно при изгряването си днес и с 30 процента повече в сравнение с другите пълнолуния през 2012 г.

Луната по пълнолуние е с различен размер заради овалната форма на орбитата на нашия спътник. Едната й страна - перигеят, е с около 50 000 км по-близо до Земята от другата - апогея. В перигея Луната изглежда с около 14 процента по-голяма и с около 30 процента по-ярка, отколкото в апогей

Пълнолунието в перигей е съпътствано с по-силни приливи, но в това няма нищо обезпокоително, изтъква американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата. На повечето места лунната гравитация в перигей вдига приливите само с няколко сантиметра. Местният релеф може да засили ефекта до около 15 см, което не е чак причина за безпокойство от наводнение.

СНИМАЙТЕ ГОЛЯМАТА ЛУНА И НИ ИЗПРАТЕТЕ СНИМКАТА на editors@obekti.bg! Ще публикуваме на сайта на „Обекти” най-хубавите снимки.

Днес и утре ще е и пикът на метеорния поток ЕТА Аквариди. Той е слаб, на час обикновено „падат“ по 10-ина звезди. Освен това голямата ярка Луна ще попречи да се види огненото шоу. Въпреки това – най-добре може да се наблюдава на изток след полунощ, на тъмно място далеч от големи градове.

Радиантът на метеорния поток е в съзвездието Водолей (Aquarius), откъдето произлиза и името му.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ