Mercedes представи в Германия невидима кола

От Хари Потър до Фродо и фокусниците – не са малко героите в популярните фантастични истории и магичното изкуство, които се подвизават с наметало, правещо ги невидими. Ефектът на това да изчезнеш от полезрението на човешките очи и същевременно да виждаш всичко около себе си интригува както писателите, така и изследователите от десетилетия насам.

Последният научен проект в тази насока е дело на екип от инженери на Mercedes-Benz. Германските учени разработиха покривало успяха да накарат да изчезне цял автомобил, разказва в. „Дейли Мейл”. Това е станало възможно чрез оптична илюзия: като се използва зрителна технология за замаскиране (или камуфлаж) на колата.

Замисълът на невидимата кола е да се промотира модела Mercedes F-Cell с нулеви въглеродни емисии. В действителност не се вижда само едната страна от колата. Или по-точно тя се слива със заобикалящата я среда, като пред очите на хората се открояват само гумите.

Технологията е разработена на базата на следния принцип: за да виждаш през нещо, трябва да виждаш какво има зад него. Как може колата да изчезне? Когато хората виждат какво има зад нея, сякаш тя не съществува като материален обект пред очите им. За постигането на този ефект едната странична част на колата е изцяло покрита със светодиодна, LED повърхност. На противоположната страна на автомобила е монтирана дигитална SLR камера. Тя заснема видео от страната на пътника до шофьора в колата. След това записът се излъчва в реално време върху цялата LED повърхност от страната на водача.

Оригиналният научен подход с този вид маскировка принадлежи на учените в университета на Токио. Той работи на подобен принцип, като излъчването на метеорологичната карта, по която тв водещата ни показва прогнозата за времето. В действителност в студиото зад нея има само бял екран.

От германския автомобилен гигант направиха експеримент и пуснаха невидимия автомобил в движение по магистралите на Хамбург и мостовете Бавария. Освен това той беше демонстриран и на минувачи.

Идеята за невидимата кола получи разнообразни оценки от интернет потребителите, които узнаха за нея от публикувано от компанията видео в YouTube. (Можете да го видите след текста.) Някои от тях коментираха, че тази технология ще предизвика катастрофи. Други пък ентусиазирано коментираха, че занапред няма да им се налага да плащат за престой на паркинги и такси за движение по пътищата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ