Какви подаръци да изберем за Коледа?

Какви подаръци да изберем за Коледа?

Какви подаръци да изберем за Коледа?

Въпросът какъв подарък да изберем за Коледа тегне със страшна сила всяка година по това време. Психологът Маргарита Бакрачева коментира за БТА най-често срещаните подаръци за празника, но и как да сме оригинални в избора.

Ако на всяка цена искаме да покажем лично отношение към съответния човек, Бакрачева съветва да се ориентираме към подаръците тип "преживяване" - концерт, екскурзия, скок с бънджи и т.н. Подарявайки преживяване, ние го правим наистина с цел да откъснем човека от ежедневието и да му подарим нещо специално и запомнящо се. Психоложката отбеляза обаче, че трябва да бъдем много сигурни в предпочитанията на човека.

Относно един от най-баналните подаръци - сувенирът, Бакрачева препоръчва да се избягва при близък човек, защото губи смисъла и личното значение. Сувенирът би могъл да е подходящ за по-далечни хора, при които е добре да не се навлиза прекалено в личното пространство. За тях не е "отбиване на номер", а спазване на необходимата резервираност и дистанцираност.

Според световните класации парфюм, книга и дреха са най-често купувани, може би с идеята да избегнем риска от неподходящ подарък. Изборът обаче е комбинация между характеристиките, които искаме да видим в човека, за когото го избираме и начина, по който ние го виждаме, коментира Бакрачева. Тя съветва, ако купуваме парфюм, да правим разлика между аромат, който на нас ни харесва и аромат, който знаем, че е предпочитан от конкретния човек. В този избор се изразява нашата позиция - дали сме егоистични или подкрепящи във връзката с този човек. Но което и да изберем от трите, винаги ще получим одобрението за класически подарък.

Може би един от най-често срещаните подаръци тази Коледа ще бъде смартфон или таблет.

Според експертите в определени възрастови групи притежаването на предмет, изразяващ определен статут, създава най-много усмивки. Това не означава непременно, че възпитаваме в материализъм, напротив, допринасяме за увеличаването на социалните контакти.

Разбира се плик, пълен с пари, също може да дойде на помощ при избора на подарък за Коледа. Според Маргарита Бакрачева по същия начин, по който е обичайно това да се прави на сватба или абитуриентски бал, ако сме достатъчно близки и знаем, че човек изпитва нужда сам да определи предназначението на подаръка, няма нищо лошо да се спрем на варианта плик с пари. Важното по думите на психоложката е, че реагираме на нуждата на човека, която възприемаме като водеща.

Как да сме оригинални в избора си на подарък?

Тук психолозите прилагат една много проста техника. "Затворете очи и си представете, че стоите и гледате блясъка в очите и усмивката на човека, на когото искате да изберете подарък. Какво държи в ръцете си? Каква е опаковката? Използвайки въображението си, човек се насочва към интуицията си и сферата на емоциите, които са по-важни от рационалното мислене когато се опитваме да провокираме радост и щастие", посочи Бакрачева.

Във всички случаи, правейки подарък, ние удовлетворяваме и собствените си нужди, тъй като се чувстваме значими и в това няма нищо лошо. Въпросът е дали съумяваме в достатъчна степен да се абстрахираме от себе си и да се дистанцираме от собствените си предпочитания.

Все пак, макар понякога избирането на подаръци и получаването на ненужни да е досадно, принадлежността към социума ни мотивира да го правим всяка година. Ако човек се чувства достатъчно добре сред околните си, ще намери възможност да изрази емоцията си именно чрез най-подходящия подарък, отбелязват психолозите.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ