Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

На днешната дата, 19 февруари. Честваме 147 години от обесването на Васил Левски

На днешната дата:

 • На този ден слънчевите лъчи огряват четирите статуи на Птах, Ра-Хоракти, Рамзес II и Амон-Ра, намиращи се във вътрешността на храма в Абу Симбел. Този феномен се наблюдава и на 21 октомври.
 • През 356 г. Константин Велики заповядва да се затворят всички езически храмове в Римската империя.
 • През 1199 г. с була на папа Инокентий III е признат новия духовно-рицарски орден — Тевтонския орден.
 • През 1861 г. с манифест на император Александър II в Русия е премахнато крепостничеството.
 • През 1878 г. американецът Томас Едисон патентова фонографа.
 • През 1882 г. град Хаджиоглу Пазарджик е преименуван на град Добрич с указ на княз Александър Батенберг
 • През 1886 г. след приключване на Сръбско-българската война е сключен Букурещки договор между България и Сърбия.
 • През 1910 г. е открит „Олд Трафорд” - стадионът на един от най-големите английски клубове - Манчестър Юнайтед. Съоръжението е с капацитет 80 000 места и става най-големият стадион на Острова.
 • През 1963 г. СССР се съгласява да изтегли войските си от Куба.
 • През 1986 г. в околоземна орбита е изстреляна космическата станция Мир — първата изследователска станция за дълго обитаване.
 • През 2002 г. космическият апарат на НАСА Марс Одисий започва мисията по картографиране на повърхността на Марс.

Празници и събития:

Памет за Апостола. Честване на 147 години от обесването на Васил Левски. Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски и Апостола на свободата, е един от най-великите българи. Той е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК), български национален герой. Създадената от Левски Вътрешна революционна организация е основата, на която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-Турска война, довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта. На 27 декември 1872 г. е заловен от турската полиция до Къкринското ханче, край Ловеч. Апостолът на свободата е обесен на 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19. Разминаването в датите се дължи на техническа грешка, която продължава да се разпространява, тъй като тя не е коригирана в учебниците по история. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник. Всяка година, на тази дата България скърби за Апостола на Свободата и отдава почит пред делото му.

Световен ден за защита на китовете.

Рождениците днес:

още от На днешната дата