Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

На днешната дата, 21 февруари. Имен ден празнуват Евстати, Евстатия. Международен ден на майчиния език

На днешната дата:

 • През 1613 г. Михаил Романов е избран за цар на Русия.
 • През 1719 г. Улрика Елеонора се възкача на престола на Швеция и премахва абсолютната монархия в държавата.
 • През 1784 г. кримският пристанищен град Ахтиар е преименуван на Севастопол.
 • През 1788 г. Австрия обявява война на Османската империя.
 • През 1848 г. Карл Маркс и Фридрих Енгелс публикуват Комунистическия манифест.
 • През 1878 г. великият руски княз Николай Николаевич предава ултиматум на Високата порта за влизане на руски части в Сан Стефано.
 • През 1885 г. във Вашингтон е открит най-високият в света монумент (169,3 м), посветен на първия президент на САЩ Джордж Вашингтон.
 • През 1938 г. във Великобритания Уинстън Чърчил започва протестна кампания срещу премиера Невил Чембърлейн.
 • През 1947 г. в САЩ е произведен първия фотоапарат „Полароид”.
 • През 1960 г. Фидел Кастро издава указ за национализация на частната индустрия в Куба.
 • През 1972 г. съветският безпилотен космически апарат „Луна 20” каца на Луната.
 • През 1992 г. 36 Народно събрание на България приема Закон за реституцията, с който се възстановява социалната справедливост по отношение на бившите собственици, нарушена от Народната власт след 9 септември 1944 г.

Празници и събития:

Православната църква чества Св. Евстатий, който бил изповедник за Христовата вяра, през време на десетото гонение против християнската вяра. Той бил единодушно избран от християните за епископ на Антиохия. Противници на христовата вяра дошли в Антиохия с тайно намерение да свалят Евстатий. Епископът, който не подозирал техните подли намерения, ги приел с най-голяма радос, но те свикали събор, на който започнали да разглеждат делата и вярата на Евстатий. Измислили клевета против благочестивия епископ, като го обвинили в безнравствен живот и ерес, съобщили решението си на император Константин Велики, възбудили в Антиохия народно вълнение и след това свалили Св. Евстатий и го пратили на заточение в Тракия заедно с някои презвитери и дякони, които не искали да се разделят с него. Там страдалецът бил измъчван многократно. Свети Евстатий умрял във Филипи през 360 г. Името Евстати от гръцки означава „издръжлив", „строен".

Имен ден празнуват: Евстати, Евстатия

Международен ден на майчиния език. Празникът е посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света. Международният ден на майчиния език се отбелязва за пръв път през 2000 г. като всяка поредна година честването има различен акцент. Понастоящем в света съществуват около 7000 езика, като почти 96% от тях се използват от малка група хора (около 4% от населението на планетата). Запазването и съхраняването на повече от 6000-те езика, които съществуват в света, е сред основните цели на ЮНЕСКО. Организацията смята езиковото многообразие за един от най-мощните инструменти за съхраняване на материалното и нематериално наследство на човечеството. Тя активно подкрепя страните, които пълноценно използват всички методи на диалог и предаване на знания, насърчават езиковото многообразие, запазват образованието на майчин език, където това е възможно и по този начин утвърждават културното многообразие като обществена ценност.

Рождениците днес:

още от На днешната дата