На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари

На днешната дата:

  • През 1201 г. цар Калоян освобождава Варна от византийците.
  • През 1882 г. немският бактериолог д-р Робърт Кох обявява, че е открил причинителя на туберкулозата — туберкулозния бацил.
  • През 1921 г. с Указ на цар Борис III се премахва наборната военна служба и се преминава към платена доброволческа служба на войнишкия състав.
  • През 1923 г. Гърция е провъзгласена за република.
  • През 1949 г. за първи път на церемониите по връчване на наградите „Оскар“ статуетката за най-добър филм печели чуждестранна продукция — английската екранизация на „Хамлет“.
  • През 1976 г. Мария Естела Перон е свалена от власт като президент на Аржентина чрез държавен преврат.
  • През 1989 г. край Аляска става една от най-големите в историята екологични катастрофи — от супертанкера „Ексон Валдес“ в морето се изливат повече от 240 хил. барела суров петрол.
  • През 1999 г. НАТО предприема въздушни военни действия срещу Югославия, която отказва да подпише мирен договор. Така за пръв път НАТО атакува суверенна държава.

Празници и събития:

Църквата почита паметта на преподобни Захария. Той бил син на египтянина Карион, който оставил жена и деца и отишъл в манастир, за да приеме монашество. Карион взел със себе си и Захария. Макар и по-млад от останалите, Захария се удостоил с големи благодатни дарове. От благодатта Божия усещал като да му гори цялата вътрешност. Захария е бил голямо светило между монасите в пустинята и млад се преселил при Господа.

Имен ден празнуват: Зарко, Захари, Захарина, Хари

Международен ден на Земята - най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души. За първи път Ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и
Канада. Милиони северно американци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

Световен ден за борба с туберкулозата.

Рождениците днес:

Ангел Бончев, бизнесмен, европейски шампион по класическа борба

Ивайло Гогов, поет и писател

Кирил Вътев, министър на земеделието в правителството "Денков-Габриел", основател на "Тандем В" 

Марио Кръстев, режисьор и продуцент

Милен Велчев, финансист, финансов министър в правителството на НДСВ

Милко Диков, художник карикатурист

Николай Бериевски, председател на Младежкото обединение в БСП

Чавдар Ценов, писател

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ