Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари

На днешната дата:

  • През 1201 г. цар Калоян освобождава Варна от византийците.
  • През 1882 г. немският бактериолог д-р Робърт Кох обявява, че е открил причинителя на туберкулозата — туберкулозния бацил.
  • През 1921 г. с Указ на цар Борис III се премахва наборната военна служба и се преминава към платена доброволческа служба на войнишкия състав.
  • През 1923 г. Гърция е провъзгласена за република.
  • През 1949 г. за първи път на церемониите по връчване на наградите „Оскар“ статуетката за най-добър филм печели чуждестранна продукция — английската екранизация на „Хамлет“.
  • През 1976 г. Мария Естела Перон е свалена от власт като президент на Аржентина чрез държавен преврат.
  • През 1989 г. край Аляска става една от най-големите в историята екологични катастрофи — от супертанкера „Ексон Валдес“ в морето се изливат повече от 240 хил. барела суров петрол.
  • През 1999 г. НАТО предприема въздушни военни действия срещу Югославия, която отказва да подпише мирен договор. Така за пръв път НАТО атакува суверенна държава.

Празници и събития:

Църквата почита паметта на преподобни Захария. Той бил син на египтянина Карион, който оставил жена и деца и отишъл в манастир, за да приеме монашество. Карион взел със себе си и Захария. Макар и по-млад от останалите, Захария се удостоил с големи благодатни дарове. От благодатта Божия усещал като да му гори цялата вътрешност. Захария е бил голямо светило между монасите в пустинята и млад се преселил при Господа.

Имен ден празнуват: Зарко, Захари, Захарина, Хари

Международен ден на Земята - най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души. За първи път Ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и
Канада. Милиони северно американци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

Световен ден за борба с туберкулозата.

Рождениците днес:

още от На днешната дата