Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

На днешната дата, 26 април. Разпети петък

291

На днешната дата:

 • През 1336 г. Франческо Петрарка изкачва връх Ванту и датата се превръща символично в рожден ден на алпинизма.
 • През 1802 г. Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява на около 1000 от най-видните емигранти от Френската революция да се върнат във Франция.
 • През 1933 г. е създадено Гестапо — официалната тайна полиция на нацистка Германия.
 • През 1942 г. при експлозия в мина в Манджурия (Китай) загиват 1549 миньори — най-тежкият минен инцидент в света.
 • През 1962 г. космическият кораб „Рейнджър 4” на НАСА се разбива на Луната.
 • През 1962 г. в космоса е изстрелян първият международен (англо-американски) спътник „Ариел“.
 • През 1964 г. Танганайка и Занзибар се обединяват в обща държава — Танзания.
 • През 1978 г. започва гражданската война в Афганистан.
 • През 1986 г. четвърти реактор на атомната електрическа централа в Чернобил (Украйна) експлоадира, което причинява най-голямата ядрена авария в света.
 • През 1990 г. е регистрирано Движението за права и свободи (ДПС).
 • През 1994 г. в Южна Африка се провеждат първите многорасови избори.
 • През 1999 г. хиляди компютри в света са поразени от компютърния вирус „Чернобил”.
 • През 2000 г. по инициатива на министър-председателя Иван Костов започва „Българският Великден”.
 • През 2005 г. под международен натиск, Сирия изтегля последните си 14 хил.  войници от Ливан, с което се слага край на 29-годишната военна доминация над страната.

Празници и събития:

Разпети петък е денят, в който е разпнат Божият син Иисус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. На този ден от Страстната седмица постът в Православната църква е особено строг – тогава нито се яде, нито се пие (дори вода). В петък Вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа.

На Велики петък през деня не се служи Света литургия, защото в този ден сам Господ е принесъл себе си в жертва, а се извършват Царските Часове. На вечерня в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му.

Преди началото на службата, на специално издигнато място в средата на храма се издига символичен гроб Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащаницата – платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Плащаницата представлява платно, на което е запечатан образът на положения в гроба Спасител. Плащаницата се изнася по следния начин: певецът застава пред северната врата на св. олтар и започва бавно да пее първата стихира: Егда̀ от дрѐва, а след него върви свещеникът и други църковнослужители, които носят св. плащаница и така обикалят три пъти около разпятието и приготвената маса и слагат плащаницата на масата. След това свещеникът, а след него и богомолците, целуват Св. Кръст, Св. Евангелие и самата плащаница.

По време на вечерното богослужение се извършва опелото на Господа пред плащаницата. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта на Христос.

След като се изнесе Плащаницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.

В края на вечернята свещеникът взима Плащаницата от центъра на храма и я внася вътре в олтара, като я полага на светия престол или на друго, определено за това място.

Световен ден на авторското право.

Рождениците днес:

още от На днешната дата
21
Сряда
Август