нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

На днешната дата, 30 април. Разпети петък

На днешната дата:

  • През 313 г. римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя.
  • През 1789 г. Джордж Вашингтон встъпва в длъжност като първи президент на САЩ.
  • През 1803 г. Франция се съгласява да продаде Луизиана на САЩ.
  • През 1804 г. шрапнелът, наречен на името на Хенри Шрапнел, е използван за първи път от англичаните срещу холандците в Суринам.
  • През 1945 г. Адолф Хитлер и Ева Браун се самоубиват в бункер в Берлин.
  • През 1973 г. президентът Ричард Никсън поема отговорност за подслушването в аферата „Уотъргейт”.
  • През 1981 г. Христо Проданов изкачва връх Лхотце и става първият българин, изкачил осемхилядник.
  • През 1993 г. в CERN е създадена World Wide Web.
  • През 2000 г. Фаустина Ковалска е канонизирана от папа Йоан Павел II.

Разпети петък

Днес е Велики петък, или Разпети петък - най-тъжният ден в годината за християнския свят, най-тежкият ден за Божия син - Исус Христос. На този ден Христос претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Исус Христос - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове, е принесен в жертва за греховете на цялото човечество". 

На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва неговото опело. 

На утринната служба се четат дванайсет откъса от Евангелието, които разказват за страстите /страданията - на църковнославянски/ на Исус Христос. На богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символизиращи величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на християните. 

Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг - не се приема храна, нито вода, за да се споделят мъките Христови. Вечерта се отслужва опело Христово. На вечерното богослужение в храма се съпреживява Христовата смърт - изнася се Христовата плащеница, посветена на погребението на Спасителя. Преди началото на службата, в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницата. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови.

По време на богослужението от олтара се понася плащеницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Извършва се опелото му сред бели цветя. След като се изнесе плащеницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. В края на службата свещеникът взима плащеницата от престола и я полага в "гроба" - в центъра на храма. Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста. 

Рождениците днес:

още от На днешната дата