нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

На днешната дата, 9 май. Ден на Европа

На днешната дата:

  • През 1502 г. Христофор Колумб потегля от Испания за своето четвърто и последно пътешествие до Новия свят.
  • През 1881 г. след държавен преврат е съставено Правителство на България, начело с Казимир Ернрот.
  • През 1913 г. е подписан Петербургският протокол, с който България предава на Румъния Силистра и 3 км около града.
  • През 1927 г. Канбера става столица на Австралия на мястото на Мелбърн.
  • През 1945 г. по време на Втората световна война в Берлин е подписана отделна капитулация на Германия пред СССР от фелдмаршал Вилхелм Кайтел, генерал-полковник Ханс-Юрген Щумпф и адмирал Ханс-Георг фон Фридебург. Съветският маршал Георгий Жуков подписва от името на Сталин, а британският маршал Тедър - от името на Дуайт Айзенхауер.
  • През 1946 г. кралят на Италия Виктор Емануил III абдикира и скоро след това монархията е заменена с република.
  • През 1950 г. министърът на външните работи на Франция Робер Шуман представя своето предложение за създаване на единна Европа, което е крайно необходимо за поддържането на мирните отношения в региона.
  • През 1955 г. Западна Германия се присъединява към НАТО.
  • През 1970 г. във Вашингтон, пред Белия дом, между 75 000 и 100 000 души мирно протестират против Виетнамската войната.

Празници и събития:

Ден на Европа. Чества се от 1985 г. На тази дата през 1950 г. Робер Шуман, министър на външните работи на Франция, представя своята декларация пред международната преса в Париж. С нея той призова Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа реална стъпка към създаването на европейската федерация". Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира Шуман, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си. В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като "Декларацията на Шуман" и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси. Денят на Европа е повод за различни празнични изяви в по-големите европейски градове и столици. Това е още един начин хората от различните нации да се чувстват обединени европейци.

Ден на град Перущица и селата  Чернолик, Буковец и Мало конаре.

Русия и някои бивши части на СССР — Ден на победата над Нацистка Германия, 1945 г.

Рождениците у нас:

още от На днешната дата