Обама, принц Чарлз, Меркел не могат да кацнат за погребението на Качински

Обама, принц Чарлз, Меркел не могат да кацнат за погребението на Качински

Обама, принц Чарлз, Меркел не могат да кацнат за погребението на Качински

Държавни глави отменят посещенията си в Полша, за да присъстват в неделя на погребението на президента Лех Качински, който загина миналата събота в самолетна катастрофа край руския град Смоленск. В сряда пък в Исландия изригна вулкан, пепелта от който се носи на облак над Европа. Частиците са опасни за самолетните двигатели и почти навсякъде летищата са затворени.

Президентът на САЩ Барак Обама отмени пътуването си до Варшава.  „Казах на действащия президент Бронислав Коморовски, че съжалявам, че няма да мога да стигне до Полша поради нарушените въздушни съобщения над Европа от вулканичната пепел”, се казва в изявление на Обама, разпространено от Белия дом.

Британският принц Чарлс няма да пътува за участие в погребението на полския президент Лех Качински поради транспортните затруднения, причинени от облака вулканична пепел, съобщи представителят на неговия кабинет Кларис Хаус. 

Канцлерът на Германия Ангела Меркел също няма да присъства на погребението. Заради транспортния хаос, причинен от облака, тя се върна от визита в САЩ, като кацна в Лисабон заради затвореното въздушно пространство на Германия, после летя до Рим, откъдето с кола стигна до Берлин.

Хърватският президент Иво Йосипович и предшественикът му Стипе Месич също няма да стигнат до Варшава. Пътуването си по принуда отмени и канадският премиер Стивън Харпър.

Бившият президент на Украйна е тръгнал с кола, за да присъства на погребението.

Редица държавни глави и други официални лица от Европа и света изчакват последното развитие на метеорологичните условия, за да разберат дали ще пътуват.

Погребението на Лех Качински е в неделя в Краков. В петък семейството реши, че няма да отлага церемонията въпреки усложнената обстановка, която пречи на официалните лица да пристигнат. 

Тази вечер се отслужва траурна меса във варшавската катедрала „Свети Йоан”, където ковчезите на Лех и Мария Качински бяха пренесени от президентския дворец. Утре телата ще бъдат транспортирани до Краков, за да бъдат погребани в историческата катедрала “Вавел”, където традиционно се полагат тленните останки на крале и президенти на страната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ