АПИ: Шофирайте внимателно

АПИ: Шофирайте внимателно

АПИ: Шофирайте внимателно

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. 948 машини обработват пътищата в районите със снеговалеж. 27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). От там препоръчват на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки въведените ограничения и указанията на „Пътна полиция“. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Без ограничение за всички видове моторни превозни средства е пътуването по високопланинските проходи „Републиката“, „Предела“, „Пампорово“ и „Айтоски“. Затворени са всички МПС са „Троянски“, „Златишки“ и „Върбишки“.

Поради обилния сняг за почистване временно е ограничено движението на товарните МПС през „Ришки“ проход - път ІІ-73 Шумен-Карнобат.

Пътуващите през „Превала“ трябва задължително да са с вериги, а товарните МПС да са без ремаркета и полуремаркета. През проходите „Рожен“ и „Печинско“ товарните автомобили е необходимо да са без ремаркета и полуремаркета. Ограничено е движението на товарни автомобили над 10 т през „Котленски“ проход. Шофьорите могат да преминават през Прохода на Републиката. За МПС над 12 т е ограничено движението през „Обзорски“ проход - път І-9 Обзор - Слънчев бряг.

„Шипка” е отворен за движение. До 31 март 2015 г. през прохода е забранено движението на МПС, превозващи товари с технически допустима максимална маса над 12 т, както и преминаването с ремаркета и полуремаркета над 10 т. Ограничено е движение на превозни средства над 12 т през „Петрохан”, а над 10 т през „Твърдишки“ и „Вратник“. „Дюлински” е затворен за тежкотоварни автомобили.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ