БАН пуска безплатно в интернет Речника на българския език

БАН пуска безплатно в интернет Речника на българския език

БАН пуска безплатно в интернет Речника на българския език

Институтът за български език при БАН прави един от най-ценните подаръци за всички българи по повод 24 май -  свободен онлайн достъп до съдържанието на Речника на българския език. Речникът, който тълкува над 120 000 думи е достъпен напълно безплатно в интернет и ще бъде допълван с всяко ново издание.

Новината стана ясно по време на откриването на изложба под надслов „По стъпките на учителите”, посветена на 145 годишнината от създаването на Българска академия на науките. Експозицията ще бъде открита за посещения до 30 май 2014 г. в Централното фоайе на БАН. Тя включва книги и плакати, представящи важни области от изучаването на българския език: исторически, диалектни и съвременни речници, граматики на българския език и граматическа литература, диалектни атласи, трудове на видни български езиковеди и на съвременното поколение изследователи от Института за български език.

При откриването на изложбата Институтът за български език представи и редица свои дигитални проекти. Сред тях са:

- Български национален корпус с колекция от над 5,4 милиарда думи, която отразява състоянието на българския език (предимно в неговата писмена форма) от средата на ХХ в. до наши дни. В корпуса са включени и паралелни текстове на 47 други езика, които имат съответствие на български.

- Лексикално-семантичната мрежа „БулНет”  която предоставя достъп до синонимни множества на български език (над 52 000), връзка с преводните им еквиваленти на английски език (над 120 000) и съществуващите връзки между тях - синоними, хипероними, мероними и т.н.

- Лексикалните ресурси „Инфолекс” и „Неолекс" , които  включват синонимен и антонимен речник, речник на новите думи и регистър на фразеологизмите.

- Електронна интерактивна карта на диалектната делитба на българския език (https://ibl.bas.bg//bulgarian_dialects/ ; https://ibl.bas.bg/Dialektna_delitba.pdf).

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ