БАН: Стига "жълти" тези, България не се топи!

БАН: Стига жълти тези, България не се топи!

БАН: Стига "жълти" тези, България не се топи!

Българската академия на науките направи нов прочит на демографската статистика, според който България няма да „изчезне" и „не се топим“. Това заявиха учени отАкадемията на форум за демографската политика, цитирани от bTV. В коментара си учените напълно отрекоха изнесена малко по рано днес информация в Пазарджик от председателя на Центъра за демографска политика Искрен Веселинов за драстично намаляване на населението.

“Разпространяват се жълти тези, например, че се топим с 8 човека на час, всява се паника, но без конкретни предложения за мерки”, заяви доц. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека при БАН. "Действително се отчитат негативни тенденции,имаме криза, но това не означава, че кризата е непреодолима. Данните не са драматични, не са страшни в контекста на развитието на цялото общество, развитието на Европа”, успокои тя. Според нея свръхинтерпретацията на данните се прави от хора, които искат да формулират политически послания около тях.

За пример учените дадоха 1887 г., когато българският етнос е наброявал 2,3 млн. души, или 73,7% от общото население на страната. Делът на малцинствените групи тогава достига 26,3%, което не пречи в следващите десетилетия България да преживее значителен икономически и културен възход. Според преброяването през 2011 г. българската етническа група е 5,6 млн. души, или 84,8% от деклариралите етническо самоопределение, заявиха учените по време на форума „Демографската ситуация и развитието на България”.

Сред другите основни изводи на експертите е, че през 2060 г. българите ще бъдат малко над 5,5 милиона души. Структурният състав на населението се запазва и няма опасност ромският или турският етнос „да погълнат" българския.

Учените предлагат да се преустанови изплащането на социални помощи „на калпак", като се въведе диференциран подход, съобразен с линията на бедност, минималния гарантиран доход и други показатели. От голямо значение е въвеждането на цялостен подход за подкрепа на семействата и децата чрез обвързване на социалните помощи със социалните услуги и с цялостна оценка на грижите за детето, е не само на семейните доходи. Необходимо е и засилване на контрола върху получаването на детски надбавки, тъй като според статистиката едва 0,5% от семействата са лишени от такива заради отказ от посещаване на училище, докато реалният процент на отпадналите от образователната система е далеч по-голям.

Форумът се организира от Института за изследване на населението и човека към Българска академия на науките и е част от програмата за отбелязване на 145-годишнината от създаването на Академията.

Демографските проблеми на България ще бъдат дискутирани в рамките на осем тематични работни групи. Това са „Раждаемост и семейна политика”, „Здраве, продължителност на живота, смъртност”, „Динамика на миграционните движения”, „Уязвими групи и общности и тяхната интеграция”, „Териториални различия и депопулация”, „Исторически аспекти на демографското развитие по българските земи”, „Заетост и пазар на труда” и „Стареене на населението”.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ