Благотворителна кампания осигури респиратор за недоносени деца в Хасковска област

Благотворителна кампания осигури респиратор за недоносени деца в Хасковска област

Благотворителна кампания осигури респиратор за недоносени деца в Хасковска област

Неонатален респиратор за недоносени деца на стойност 25 368 лв беше закупен със средства от кампанията, инициирана от Райфайзенбанк «Избери, за да помогнеш» и вече функционира в отделението по Неонатология на МБАЛ “Хасково”.

Общата сума, дарена на отделението по неонатология на болницата в гр. Хасково, възлезе на 42 486 лв.  С останалите средства предстои да бъдат закупени неонатални пациентни монитори, които измерват жизнените показатели на новородените - температура, сърдечна дейност, кръвно налягане и позволяват по-добър контрол от страна на лекуващите лекари и на медицинския персонал.

Недоносените деца с ниско тегло изискват продължително лечение и грижи при оптимални условия на кислородните концентрации и температурен комфорт. Съвременното и иновационно оборудване, предназначено за тази рискова група деца, осигурява възможността за по-добър контрол на дихателните параметри при деца на апаратна вентилация. Това профилактира риска от късните усложнения - ретинопатия на недоносеното, церебрална парализа и хронична белодробна болест, които могат да бъдат избегнати, благодарение на новото оборудване.

„Наличието на тази медицинска техника дава възможност за подобряване качеството на грижите в нашето отделение и съответно много по-добра неонаталната дейност, а и по-къс болничен престой на новороденото”, коментира д-р Вачева , началник на отделението по Неонатология.

„Модернизацията на апаратурата в отделението по “Неонатология” на МБАЛ “Хасково”, повишава качеството на живот на бебето и неговото семейство, като новият специализиран апарат им дава по-добър старт в живота и допринася за създаване на ново и здраво поколение в Хасковска област”, допълвад-р Вачева.

През 2013 г. в МБАЛ „Хасково” са родени 870 деца. За цялата 2013 година в единственото отделение по Неонатология за област Хасково, намиращо се в „МБАЛ-Хасково” АД са лекувани 1 000 деца. Благодарение на закупената животоспасяваща апаратура с финансови средства от кампанията „Избери за да помогнеш”, над 30 деца с различни проблеми са получили съвременни и жизнено необходими медицински грижи.

По време на кампанията „Избери, за да помогнеш” 2013 г. бяха събрани 275 585 лв. за 27 благотворителни проекта.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ