Близо 58 хил. четвъртокласници се явиха на матурата по математика

Близо 58 хил. четвъртокласници се явиха на матурата по математика

Близо 58 хил. четвъртокласници се явиха на матурата по математика

57 532 четвъртокласници от цялата страна са се явили на Националното външно оценяване по математика, съобщиха от Министерство на образованието (МОН).

Учениците трябваше да решат тест, който съдържа общо 19 въпроса, 16 от които са с избираем отговор и 3 - със свободен отговор.

Задачите с избираем отговор проверяват предимно уменията на учениците да прилагат изучените алгоритми за събиране, изваждане, умножение и деление, както и за разпознаване на видове ъгли и триъгълници, посочват от МОН.

Задачите от отворен тип изискват четвъртокласниците да прилагат уменията за намиране на неизвестен делител и за решаване на текстови задачи.

Решенията на задачите са показателни за овладяването на задължителните знания и умения, необходими за успешното обучение по математика в прогимназиалния етап на основното образование.

Оценката от тестовете на четвъртокласниците може да бъде вписана в дневника на класа и в бележника на ученика като текуща по преценка на преподавателя, обясняват от образователното министерство.

Вчера 56 830 четвъртокласници се явиха на „малката матура” по български език и литература. В рамките на един учебен час учениците решаваха тест, който включва диктовка, текст за четене и въпроси, свързани с разбирането на текста.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ