Близо 9000 медици са напуснали България за 8 години

Близо 9000 медици са напуснали България за 8 години

Близо 9000 медици са напуснали България за 8 години

От присъединяването на България към Европейския съюз до сега страната са напуснали около 9000 здравни служители, припомня бТВ.

Миграцията е особено чувствителна през изминалата година, когато отпаднаха всички трудови ограничения за българи в Европа. В повече от половината области на страната лекарите са по-малко от средното за Европейския съюз.

В страната обаче практикува един лекар от Иран, завършил в Русия, работил и специализирал във Великобритания, Франция, Германия и Турция, но избирал да помага на пациентите в България.

След като приключи работата си в общинската болница д-р Абдулах Заргар дава консултации в околните села. Много от пациентите си посещава вкъщи, защото са трудно подвижни, разказва БТВ.

В село Вазово д-р Заргар и екипът на bTV отиват при една от най-възрастните му пациентки. 90-годишната жена паднала и си счупила тазобедрената става. Лекарят я оперирал и сега дава надежди, че ще проходи отново.

„Въпреки че е деветдесетгодишна, но тя няма други болести и е със здраво сърце. Ако не ги оперираме, те не умират от това, че им е счупен кракът, а умират от усложнения. Засега е добре, дано така да е", остава оптимистичен д-р Заргар.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ