БОРИКА: Няма опасност за банкоматите у нас заради спирането на Windows XP!

БОРИКА: Няма опасност за банкоматите у нас заради спирането на Windows XP!

БОРИКА: Няма опасност за банкоматите у нас заради спирането на Windows XP!

Вчера Microsoft прекрати поддръжката за Windows XP. Това повдигна въпрос дали сигурността на банкоматите, работещи с този вид операционна система, няма да станат уязвими за атаки. От БОРИКА, която поддържа машините за пари у нас, успокоиха, че няма никаква опасност и картодържателите не трябва да се безпокоят за сигурността на парите си.

„АТМ терминалите работят в частни, защитени мрежи, които нямат достъп от Интернет. Операционната система Windows XP, работеща върху тях, е с множество рестрикции и не може да бъде сравнявана с тази, инсталирана на обикновен персонален компютър. Много от банкоматите са защитени и с допълнителен софтуер, който не позволява каквито и да е промени в софтуерните компоненти на АТМ устройството, както и стартирането на неавторизирани приложения. В допълнение, операционната система на банкомата е с наложени строги политики за сигурност, които са съобразени с добрите практики по информационна сигурност. Това на практика означава, че няма непосредствена опасност за банковата система и картодържателите могат да бъдат спокойни, когато използват банкомат!”, посочват от БОРИКА.

На 8 април Microsoft спря поддръжката на една от най-успешните си операционни системи – Windows XP.  От вчера техническата помощ за XP вече няма да е налична, включително автоматичните актуализации, които подобряват защитата на компютъра ви. Според данни на компанията в света все още работят 500 милиона комютъра с Windows XP.

По данни на най-големия американски доставчик на банкомати NCR 95% от машините за пари работят с Windows XP.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ