БЧК: Дарявайте хляб, минерална вода и трайни храни на пострадалите от потопа

БЧК: Дарявайте хляб, минерална вода и трайни храни на пострадалите от потопа

БЧК: Дарявайте хляб, минерална вода и трайни храни на пострадалите от потопа

Пострадалите от потопа в Мизия имат нужда от минерална вода, хляб и трайни хранителни продукти, съобщиха от БЧК.

Ясен Сливенски, началник на дирекция „Мениджмънт на бедствията“ в Българския червен кръст, каза пред БНР, че в целия град, в магазините, които не са наводнени - всичко е изкупено.

От БЧК призоваха гражданите, бизнеса и големите търговски вериги да дарят вода и трайни  пакетирани хранителни продукти.

"Хората се нуждаят от минерална вода, хляб, готови пакетирани храни. Това е единствената им възможност. Температурите са доста високи и храни, които се развалят, не е добре да се дават, защото ще навредим. Само трайни храни трябва да се даряват", обясни Сливенски. 


Той подчерта, че работата продължава, но ситуацията потвърждава, колко е важно хората да се вслушват и да изпълняват разпорежданията на компетентните органи, когато се налага евакуация. По думите му спасителните екипи са се връщали многократно, при усложнена обстановка, за да спасяват хора, които са отказвали да напуснат жилищата си. 

Ясен Сливенски призова всеки, който може да помогне, да изпрати SMS на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори, с което дарява 1 лев, или да използва откритата банковата сметка на БЧК, защото ще са необходими много средства. 

"Имаме и психолози на терен. Ще има необходимост тепърва от тях, след като се оттече водата и хората видят къщите си. Сега са в стрес. Но когато видят за първи път къщите си, след комисията, тогава ще настъпи отново срив. Това очакваме", допълни началникът на дирекция „Мениджмънт на бедствията“ в БЧК.

БЧК разблокира и бедствения си резерв и достави 600 спални комплекта и одеяла на бедстващото население.

Повече от 800 души бяха евакуирани вчера, след като Мизия беше залята от огромна приливна вълна. Официално е потвърдена една жертва на потопа - възрастен мъж. Все още се издирва жена на средна възраст. 

Сутринта стана ясно, че нивото на водата е спаднало с половин метър и е започнало оттичане.

Близо 500 млн. лв. е стойността на щетите, които страната ни е понесла за периода юни-юли тази година. Това съобщи за Дарик директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов.

България ще кандидатства за финансова помощ от Фонда „Солидарност" на Европейския съюз, който е създаден за реагиране при големи природни бедствия, обясни Николов. Директорът на пожарната уточни, че в доклада не са включени бедствените събития от последните десет дни в Пловдив, Враца, Монтана, Видин, градушката в София, както и ситуацията в Мизия. Въпреки това обаче има възможност ЕС да отпусне помощ и за тези райони.

Парични дарения за пострадалите от наводненията се събират на банковата сметка:

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
IBAN: BG64UNCR76301078660913
BIC: UNCRBGSF
1000 София, ул. „Калоян” № 3
(За пострадалите от наводненията в страната).

Желаещите могат да подкрепят кампанията и чрез on-line дарения на сайта на организацията:
- през Epay ПОСТРАДАЛИ ПРИ БЕДСТВИЯ, АВАРИИ И КАТАСТРОФИ / VICTIMS OF DISASTERS AND CRISES
- с дебитна/кредитна карта Пострадали при бедствия, аварии и катастрофи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ