Българска авиокомпания пуска директни полети до САЩ?

Българска авиокомпания пуска директни полети до САЩ?

Българска авиокомпания пуска директни полети до САЩ?

Български превозвач чака от американската администрация разрешение за провеждане на директни полети от България до САЩ. Компанията е готова до 2-3 месеца да обслужва редовна линия по 3 пъти седмично. Това заяви Янко Иванов, директор на Би Ейч Ер, цитиран от в.„24 часа”. По думите му компанията има пълната подкрепа на държавата.

Част от процедурата е минала, но се чакат разрешения, свързани със сигурността на пътници и на каргото, за което трябва техника и на летището. Според проучванията на авиокомпанията имало голям интерес за директни полети до Щатите. Такива били готови да предложат и конкуренти от съседни на България държави.

Българите летяха директно от София до Ню Йорк до 1999 г.

„Възможно е след 2017 г. българските авиокомпании да наемат чужди пилоти заради пенсиониране на много от нашите”, каза пък шефът на Асоциацията на българските авиокомпании Светослав Станулов. „Обучението на един пилот струва 40 000 евро и тази сума не е по бюджета на българското семейство”, обясни Станулов. Асоциацията настоява държавата да дава стипендии, за да покрие с тях поне половината от сумата.

Самолетите на българските компании в момента са 45. Браншът се справил с кризата. През 2008 и 2009 г. имало спад от 10%, който е преодолян, а за миналата година има ръст на превозените пътници с 5,8%.

Чартърните полети са обаче само 4 месеца в годината. За да имат приходи, половината от самолетите на нашите авиокомпании летят в чужбина през зимата, а 1/3 от тях са навън през цялата година. Това означава, че са конкурентоспособни и доказват себе си на чуждите пазари, каза Станулов.

Нискотарифните компании държат 28% от превозите на пътници от и за България.

С 400 000 лв. са глобени превозвачи за две години заради това, че са возили туристи от ЕС с еднократна шенгенска виза. 60 такива пътници, дошли на почивка у нас, са били репатрирани. Те си заминават заедно с близките си с целия туристически пакет. Според авиопревозвачите ни този прочит на европейските норми е силно деформиран и трябва да се отнася за пътници, които се опитват да влязат от трета страна у нас, а не от ЕС и Шенгенското пространство. Те настояват за директно прилагане на евронормите в закона.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ