Български камиони се включват във военни мисии на НАТО

Български камиони се включват във военни мисии на НАТО

Български камиони се включват във военни мисии на НАТО

Двадесет камиона, произведени в пловдивска фирма, тръгват на бойни дежурство в армия на НАТО. Машините вече се товарят на военни транспортни средства и се отправят зад граница за бойните си мисии.

От техническа гледна точка камионите представляват дизелови платформи с 4 двигателни колела /4 х 4/, обяснява инж. Петър Петров - директор на фирмата-производител. Военните изисквания на НАТО са специфични и обикновени камиони не им вършат работа. Затова е била поискана специална конструкторска разработка и много сигурно изпълнение, коментира инж. Петров, цитиран от „Фокус”.

Камионите с техническо име MPR-20 са упорити издръжливи машини, които носят товар, почти равен на собственото им тегло около 2 тона. MPR-20 имат голямо предимство в маневреност и стабилност на всякакъв терен. Четирите двигателни колела и свръхмощният двигател позволяват на военният камион да атакува и превзема с пълен товар височини с наклон от 35 процента. Скоростната кутия на MPR-20 е тристепенна с плавно управление. Използваният двигател отговоря на световните изисквания за екологичност на отработените газове. Икономичен е и се отличава с ниския си разход на гориво.

Изпитанията на военния камион са били проведени на полигон. Той е преодолял исканите от натовската армия наклони от 35 процента. Освен това камионът атакува и преодолява водна преграда с дълбочина 80 сантиметра. Тези задължителни изпитания предполагат, че MPR-20 ще работи в планински условия. Машината е конструирана така, че да бъде лесно обслужвана и поправяна при всякакви условия.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ