Вместо лечение на болните от псориазис у нас, НЗОК ги праща на Мъртво море

Вместо лечение на болните от псориазис у нас, НЗОК ги праща на Мъртво море

Вместо лечение на болните от псориазис у нас, НЗОК ги праща на Мъртво море

Да спре да се покрива лечението на тежките форми на кожното заболяване псориазис, а да се дават по 7000 лв., с които пациентите да ходят да се лекуват на Мъртво море веднъж годишно - такова предложение е направено в Надзорния съвет на здравната каса. Целта е да се пестят средства. Това съобщава Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения у нас, цитирана от Дарик.

В отговор организацията препоръчва на всички болни от псориазис да спрат да плащат здравни осигуровки, а на касата - да отдели средства за „шаманство и леене на куршум".

По данни на пациентските организации около 150 000 българи страдат от нелечимото кожно заболяване псориазис. При 14 000 от тях болестта е в тежка форма.

Досега Здравната каса покрива лечението само на тежката форма на псориазис и това струва около 2300 лева.

„Надзорният съвет на касата предлага да задраскаме дерматологията като специалност и те да ни назначават един път годишно да ходим на Мъртво море. Значи тук говорим само за пари, а не за хора“, коментира председателят на асоциацията на страдащите от заболяването Ива Димова.

Спореднея е парадокс, че България е сред пионерите при лечението на болестта, започнало още през 50-те години на миналия век. До 1992 г. лечението е безплатно, а след това започва да се покрива само при тежките форми на болестта, които са инвалидизиращи.

Докато в страни като Турция лечението на всички форми на болестта е безплатно, у нас болните се молят здравната каса да продължи да покрива поне биологичното лечение при тежките случаи. То е незаменимо по рода си, подчертава проф. Николай Цанков, председател на Българското дерматологично дружество.

„В България биологично лечение се отпуска само на тежките псориатични заболявания, които са инвалидизиращи. Новото разбиране за псориазиса в целия свят е, че той е едно системно заболяване, а не заболяване само на кожата. В този смисъл за болните с тежки, инвалидизиращи форми на псориазис, които засягат ставите и сърдечно-съдовата система, е противопоказно да се изпратят на лечение на море, особено пък на Мъртво море, където температурите са много по-високи, отколкото на нашето крайбрежие," коментира проф. Цанков.  

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ