Военни самолети ще прелитат в небето над София

Военни самолети ще прелитат в небето над София

Военни самолети ще прелитат в небето над София

Демонстрационното авиошоу  „Това сме ние” ще се проведе днес на летище София - Враждебна. С демонстрациите българските Военновъздушни сили ще отбележат своята 102-годишнина.

В летателната програма ще участват основните типове авиационна техника на ВВС. С нея ще се покажат елементи от основните мисии и задачи на военната авиация. Зрителите ще наблюдават различни авиационни тактики, маневрен въздушен бой между двойка изтребители МиГ-29, действия по прикритие на летище от изтребители МиГ-21, бойно маневриране и атаки по земна цел на щурмовици Су-25. Ще бъдат демонстрирани стоварване на парашутисти от самолет „Спартан”, десантиране по способа „бързо въже”, спасителни операции и пожарогасене с вертолети Ми-17 и „Кугър”.

Предвиден е сложен фигурен пилотаж на малки височини, който ще се изпълни поединично, в двойки и в групи от бойните МиГ-29, МиГ-21, Су-25, транспортните самолети „Спартан” и тренировъчните „Пилатус” и „Албатрос”. Вертолетите също ще имат своето авиодефиле „с въздушен танц и поклон” към публиката.

На статичен показ ще бъдат поставени радари, зенитноракетни комплекси, както и самолети и вертолети, които са на въоръжение във ВВС. Всеки желаещ ще може да влиза в авиационната техника, да се снима с нея и екипажите.

На показа ще бъдат представени и другите видове въоръжени сили. Сухопътни войски ще изложат бронирани автомобили и техника и въоръжение на силите за специални операции. Военнослужещи от службата „Военна полиция” ще запознаят публиката с взривоустойчивите „Пустинни котки”. Военноморските сили ще покажат специални водолазни костюми и оборудване.

Авиоспектакълът е със свободен вход. Летището ще отвори врати за посетителите в 11.00 ч, а летателната програма започва в 13.00 ч.

Днес  автобусите по линия 78 ще се движат в интервал през 10 минути, за да се даде възможност да се стигне до мястото на събитието и с градски транспорт. Ще има допълнително разкрита спирка  на паметника на Васил Левски, а последната спирка ще е в района на авиошоуто.

За тези, които ще ползват лични автомобили ще бъде създаден временен паркинг на южното платно на бул. Ботевградско шосе в посока Ботевград.

За хората в неравностойно положение е предвиден транспорт, който ще ги извозва от паркинга на бул. Ботевградско шосе и от последната спирка на автобусна линия 78 до района на шоуто.

Пропускането на зрителите ще се извършва през контролно-пропусквателни пунктове като вече е създадена организация за охрана на обществения ред, която ще се осъществява съвместно от служители от СДВР, Военна полиция, служба „Сигурност” на летище София и Гранична полиция.

Организаторите предупреждават, че на КПП-та ще се изземват забранени предмети и вещи като пиротехнически изделия, огнестрелно оръжие, ножове, палки, боксове, бутилки, стъклени предмети, флакони с аерозоли.

Няма да бъдат допускани лица в нетрезво състояние, малолетни без пълнолетен придружител, както и домашни любимци.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ