Времето през април

Времето през април

Времето през април

Какво времи ни очаква през април? Топло, с температура около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 11° и 13°С, по Черноморието и във високите полета – между 9° и 11°С, а за планините – от минус 3° до 8°С. Най-ниските температури през април ще бъдат между 0° и 5°С, а най-високите – между 24° и 29°С, прогнозират метеоролозите от БАН.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в равнините е между 40 и 60 л/кв.м, в планинските райони – между 60 и 100 л/кв.м.

През повечето дни от първото десетневие, въпреки захлаждането в началото на месеца, температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Вероятност за повече превалявания има през втората половина от десетдневието.

Към края на първото и в началото на второто десетдневие ще бъде сравнително по-хладно, променливо, остава вероятността за превалявания. Около средата на десетдневието ще бъде относително по-стабилно и по-топло. В периода 16-18-ти отново ще има условия за превалявания. През последните дни от десетдневието атмосферата ще се стабилизира и температурите ще се повишават.

През третото десетдневие тенденцията е валежите да са малко, с по-голяма вероятност за такива около средата на периода. Ще бъде и топло, през повечето дни - и предимно слънчево.

Климатична справка:

 Април е типичен пролетен месец. Температурите се повишават значително. Броят на слънчевите дни се увеличава. Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под 0°С. Опасност от слани съществува през целия месец. При интензивни затопляния се достигат летни температури – до 30 - 34°С. През втората половина на месеца зачестяват гръмотевичните бури.

Любопитни факти:

Думата „април” идва от латинското Aprilis (aprio означава отварям — пролетта се „отваря“). Старото славянско име на този месец е било брезов, понеже през този месец се разлистват брезите. В ирландския календар този месец се казва Aibreán и е третият и последен пролетен месец. Прабългарите наричали този месец Твирем.

Април започва на същия ден от седмицата, на който започва и месец юли, както и на същия ден, на който започва януари през високосните години.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ