Гласуваха 225 млн. повече за НЗОК

Гласуваха 225 млн. повече за НЗОК

Гласуваха 225 млн. повече за НЗОК

Със 184 гласа „за”, един „въздържал се” - от БСП, и нито един против бе решено Здравната каса да получи 225 млн. лв., от които за болниците се отделят 200 млн. лв., а за лекарства при злокачествени заболявания - 25 млн. лв. 

Предложението за допълнително финансиране бе на Министерски съвет. "Атака" не участва в заседанието вчера, предаде Дир.бг. 

50 млн. лева от актуализацията на бюджета на Здравната каса да отидат за домашно лечение, а със 150 млн. лева да бъдат подпомогнати болниците, ще предложи ДПС между първо и второ четене на актуализацията на бюджета на НЗОК. 

Д-р Тунджер Кърджалиев от ДПС обясни, че от първоначалния вариант трябва да се запази сумата от 25 млн. лева за онкоболните. 

Нигяр Джафер от ДПС призова за широко съгласие между поне 3 партии в следващия парламент по пет точки: промяна на финансирането, демонополизация на Националната здравноосигурителна каса, национална каса със задължителен характер, единна информационна система и електронно здравеопазване, реформа на спешната помощ, промяна на лекарствената политика.

На днешното заседание обаче, за което бе планирано второто четене на актуализацията на държавния бюджет и на НЗОК, ПГ на ГЕРБ напуснаха пленарната зала с аргумента, че не искат да провокират спекулации за коалиция с ДПС.

Решението на ГЕРБ днес е взето след разговор на лидера на партията Бойко Борисов с председателя на парламента Михаил Миков. По-рано днес заседанието на НС бе отложено за утре, защото ГЕРБ не осигуриха кворум.

Промените за бюджета бяха приети вчера на първо четене с гласовете на ГЕРБ и ДПС. От БСП, които гласуваха "против", викаха "Горчиво". Президентът призова депутатите да одобрят и на второ четене актуализациите на държавния бюджет и този на НЗОК. По план това трябваше да стане на 4 август.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ