Глобите от КАТ - вече без давност?

Глобите от КАТ - вече без давност?

Глобите от КАТ - вече без давност?

Глобите от КАТ вече няма да имат давност, докато не бъдат връчени на нарушителите. Такова допълнение ще има в новия Закон за движение по пътищата, който ще бъде написан от експерти по пътна безопасност до шест месеца, съобщи бившият шеф на Пътна полиция Алекси Стратиев, цитиран от „Телеграф”.

Целта на предложението е да бъде драстично намалена вероятността огромна част от хванатите в нарушение шофьори да остават ненаказани. В момента над 50% от водачите, хванати за превишена скорост, не си плащат санкциите. Това са около 150 000 души годишно, обяснява Стратиев. Те отказват да им бъде връчен електронният фиш, а след това изчакват да мине абсолютната му давност, която е две години. Според законовите разпоредби в момента всеки акт от Пътна полиция е с давност две или три години, която започва да тече веднага след съставянето му.

„Трябва да направим така, че давността да действа едва след връчването на акта или фиша на нарушителя. Така шофьорите ще спрат да се крият и вероятността да понесат наказанието си е много по-голяма”, разяснява Стратиев.

За да се случи промяната обаче са нужни изменения и в други нормативни актове, освен в Закона за движение по пътищата. За да се справят с шофьорите, които се крият от КАТ, от „Пътна полиция” предлагат още те да бъдат наказвани с двойно по-солени глоби, ако не си платят до една година след връчването на акта или фиша. „Има бонус за тези, които си плащат веднага. Затова трябва за тези, които опитват да хитруват, да има по-различни правила, за да разберат, че това е безсмислено”, допълни Стратиев.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ