Гриша Ганчев отива на съд с три обвинения

Гриша Ганчев отива на съд с три обвинения

Гриша Ганчев отива на съд с три обвинения

Спецпрокуратурата e внесла в съда обвинителен акт срещу Гриша Ганчев, съобщиха от ведомството. Три обвинения са повдигнати на Ганчев като едното от тях е за ръководене на организирана престъпна група. Според обвинителния акт, който е от 200 страници, престъпната група е била "създадена  с цел извършване на данъчни престъпления - избягване установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС в особено големи размери." Обвинителният акт обхваща периода от 1 януари 2012 г. до 15 май 2012 година.

Второто обвинение срещу Ганчев е, " че при условията на продължавано престъпление, в съучастие като подбудител, умишлено склонил Данаил Ганчев, Емилия Станоева и Милко Димитров да избегнат установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС на „Литекс Комерс“ АД в размер на 711 580,56 лева, като не издадат фактури съгласно чл. 113 ал. 1 от ЗДДС и затаят истина в подадени пред ТД „ГДО“ НАП София справки-декларации", а тертото е за закана за убийство над тогавашния ръководител на НАП Красимир Стефанов.

На осем лица – Данаил Ганчев, Милко Димитров, Емилия Станоева (изпълнителни директори на „Литекс Комерс), Камелия Мирчева (бивш изпълнителен директор на „Литекс Комерс“ АД, член на надзорния съвет на акционерното дружество), Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев и Красимира Гроцева, са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. Същото обвинение е повдигнато и на Тодор Симеонов.

Според обвинението в престъпната схема за извършване на данъчни престъпления Гриша Ганчев е действал като подбудител, Данаил Ганчев, Емилия Станоева и Милко Димитров (директори на „Литекс Комерс“ АД) – като извършители, а останалите от групата, сред които и трима бизнесмени - като помагачи.

През май 2012 г. спецпрокуратурата повдигна две обвинения срещу Ганчев - за ръководител на организирана престъпна група и за заканата за убийство на тогавашния шеф на НАП Красимир Стефанов по т. нар. "Захарна афера". Синът му дори бе задържан в следствения арест, а бизнесменът остана на свобода срещу 300 000 лева гаранция. Няколко месеца по-късно и Данаил Ганчев излезе от ареста, а разследването остана висящо.

На 8 октомври тази година Ганчев и още шестима обвинени са поискали делото да бъде вкарано в съда или прекратено, защото разследването тече повече от 2 г., съобщава bTV. В отговор Специализираната прокуратура е внесла в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Ганчев и останалите 9 души в последния работен ден на 2014 година.

В хода на започналото през 2012 г. разследване част от материалите по делото са били отделени в ново досъдебно производство, работата по което продължава, става ясно от информацията на спецпрокуратурата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ