Дванадесетото издание на „Българската Коледа" ще подпомогне деца с вродени заболявания

Дванадесетото издание на „Българската Коледа ще подпомогне деца с вродени заболявания

Дванадесетото издание на „Българската Коледа" ще подпомогне деца с вродени заболявания

„След консултации с водещи специалисти в областта на детското здравеопазване, неправителствени организации и много родители,  ние се обединихме около решението Дванадесетото издание на  „Българската Коледа" да насочи своите усилия за грижата за децата с вродени заболявания’, обяви президентът Росен Плевнелиев.

„Да помогнем на децата с вродени заболявания" е темата на новото издание на "Българската Коледа", посочи президентът.

„Кампанията 2014-2015 г. ще се фокусира върху тези деца, които понякога дори нямат шанс за живот. Само техните родители и близки знаят колко страшно звучат диагнози като "сърдечна аномалия", "дихателна недостатъчност", "епилепсия" и други”, каза президентът Плевнелиев.

Всяка година в България се раждат около 3500 дечица с различна степен на вродени заболявания. Част от тях водят до застрашаващи живота усложнения и при липса на навременна диагностика и на лечение, се стига и до тежка инвалидност за цял живот, а понякога и до смърт. Сред всички вродени заболявания, тези на сърдечносъдовата система са най-честите, посочва БТА. В България годишно се раждат между 600 и 700 деца с вродени сърдечни малформации. Около 45 процента от тях се нуждаят от хирургично лечение, а в голяма част от случаите такова се осъществява още при новородените или в първите една - две години.

Други често срещани вродени заболявания са тези на нервната система, на дихателната система. Ранното откриване е много важно.

„Искаме да помогнем на децата с вродени заболявания със специализирана диагностика, с медикаменти и с рехабилитация. Поставяме си за цел да заменим морално и технически остарялото оборудване с крайно необходима модерна високотехнологична апаратура за по-прецизна диагностика и съвременно лечение”, каза държавният глава.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ