Двойно по-голям приют за кучета край София

Двойно по-голям приют за кучета край София

Двойно по-голям приют за кучета край София

Съществуващият в момента приют в Горни Богров ще се разшири това лято и ще може да приеме още хиляда бездомни животни, което означава, че ще увеличи капацитета си двойно, съобщи bTV. В момента там са прибрани малко над 800 бездомни кучета. Разширението предвижда съседните поляните да се превърнат в навеси с кучешки колиби и клетки и така капацитетът да се увеличи с още 1090 животни.

На практика това означава, че в приюта ще бъдат затворени 1/3 от бездомните кучета в София, защото в момента броят им е малко над 6000. Всеки месец от „Екоравновесие” хващат между 400 и 500 бездомни кучета, над 300 се кастрират.

Тенденцията е за сериозно ограничаване на популацията, защото само преди четири години безпризорните животни са били почти два пъти повече - над 11 000.

Месечната издръжка на бездомно куче в момента струва 32 лв. Новият приют ще предлага доста повече удобства за животните. Промяна в наредбата, която регламентира гледането на безпризорните животни, задължава Общината да построи доста по-луксозен нов приют с повече пространство за животните.

„Старата наредба предвиждаше на куче да се падат по 3,5 метра заедно с къщичката. Новият приют предвижда 6 метра заедно с къщичката", обясни директорът на дирекция „Околна среда” към Столична община Нина Макарова.

Разширението на приюта ще струва около 1,5 млн. лв. Съоръженията трябва да бъдат построени за три месеца и да заработят още лятото. На практика с тях се очаква проблемът с бездомните кучета да бъде решен окончателно. В момента над 80% от безпризорните животни са кастрирани.

Проблеми обаче не липсват. „Предпочитат от съседни райони, общини и села, когато два пъти годишно роди домашното му куче, да го изхвърли на територията на София на принципа „Ще го направим софиянец, те имат пари софиянци, да си ги хранят", разказа директорът на „Екоравновесие" д-р Манол Нейков.

Предстои пускането и на нов кастрационен център в квартал Връбница. През април пък мобилни екипи ще тръгнат на обиколка в крайградските райони, за да извършват безплатна кастрация на дворни домашни кучета.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ