Един кандидат-студент за всеки три свободни места в университетите

Един кандидат-студент за всеки три свободни места в университетите

Един кандидат-студент за всеки три свободни места в университетите

Близо три свободни места се падат на един първокурсник в университетите в България. С други думи, броят на кандидат-студентите няма да стигне, за да се запълнят местата във вузовете, посочва проверка на в. „Труд”.

Випускът от абитуриенти тази година е 59 000, а броят на местата във висшите училища е 77 000. От всички зрелостници кандидатстват едва половината. Дори като се добавят тези, които не са приети от предните години, броят им пак няма да стигне. Да не забравяме, че не всички успяват да издържат изпитите.

"Ако трябва да се пошегувам, този випуск ще ни се види голям през 2015-2016 година, когато броят на зрелостниците ще е около 32 000-35 000", коментира ректорът на ЮЗУ проф. Иван Мирчев. "Какво да правим в тази ситуация? И да скачаме с бънджи от Стамболовия мост, младежи просто няма", казва ректорът на Великотърновския университет проф. Пламен Лекгоступ.

Намаляващият брой на първокурсниците в България пряко ще се отрази върху бюджетите на университетите, тъй като държавата им плаща на брой приети младежи. От години представители на висшите учебни заведения поставят въпроса за промяна на методиката на финансиране на вузовете, но без резултат.

Университетите реагират на намаляващия брой кандидат-студенти с разширяване на атрактивните специалности, усилия за подобряване на качеството на обучение, покачване на броя на магистърските програми и прием на повече чужденци. Някои от тях традиционно привличат с водещите си позиции в областта на висшето образование у нас. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ