Едуард Сноудън преговаря за връщане в САЩ

Едуард Сноудън преговаря за връщане в САЩ

Едуард Сноудън преговаря за връщане в САЩ

Бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън е готов да се върне в САЩ, ако получи гаранции, че съдебният процес срещу него ще е безпристрастен, съобщи адвокатът му Анатолий Кучерена, цитиран от Ройтерс. В преговорите за връщането на Сноудън участват германски и американски юристи, а той работи и с руската страна.

Руският защитник е получил писмо от главния прокурор на САЩ с гаранции, че Сноудън няма да получи смъртна присъда. „Т.е. гарантират ни не справедив съд, а каква няма да е присъдата и това прави прокурор, който по закон не може да определя решенията на съда”, казва адвокатът, цитиран от ТАСС.  

Зам.-шефът на пресслужбата на Държавния департамент Мари Харф коментира, че обвиненията срещу Сноудън са много сериозни, но процесът ще бъде честен.

Бившият сътрудник е обвинен за разгласяване на секретна информация. Той предаде на медиите документи за програмите за електронно следене на Агенцията за национална сигурност, а през юни 2013 г. избяга в Хонконг. Оттам отиде в Москва с намерението да се прехвърли в Еквадор. Междувременно обаче САЩ анулираха паспорта му и Сноудън прекара повече от месец в транзитната зона на московското летище Шереметиево. Русия му даде временно убежище за година. Срокът на това разрешение изтече на 1 август 2014 г., след който Сноудън получи право на пребиваване за 3 г.

На тазгодишните „Оскари” историята за Сноудън - "Citizenfour", получи наградата за най-добър документален филм.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ